Вторник, 28 март 2023

28.03.2023

Последвайте ни

Кога да очакваме първите валежи през септември?

Времето през първия ден от месец септември ще е предимно слънчево, след обяд в низините - горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 30° край морето и 32° във вътрешността на региона.

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за септември. Такова ще остане и през следващите няколко дни от новия месец.

В началото на месец септември ще преобладава слънчево и горещо време над по-голямата част от страната, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През първите няколко дни от месеца, времето ще продължи да е предимно слънчево и в по-голямата част от страната - горещо, с максимални температури между 31° и 36°. Към средата на първото десетдневие от северозапад на югоизток ще премине слабо изразено атмосферно смущение и на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Вероятност за превалявания над региона ще има в сряда (4 септември).

През втората половина от периода температурите относително ще се понижат, но отново ще се задържат над обичайните за септември. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. В края на десетдневието облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд.

През повечето дни от второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните за месеца, а времето ще е спокойно и предимно слънчево. Вероятност за атмосферни смущения с превалявания има около 14-15-и и около 18-и септември, когато и температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. През повечето дни от периода ще е относително сухо и спокойно. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22-и, 26-и и в края на месеца.  

До средата на месеца, територията на България ще остане под влиянието на средиземноморския циклонален пояс, обуславящ зона на относително високо атмосферно налягане.

UV индексът и нивата на слънчева радиация ще продължат да са опасно високи. Специалистите съветват да се избягва продължителното излагане на пряка слънчева светлина в часовете между 12 и 15.

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 18° и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 3° и 8°. Най-високите температури през септември ще бъдат между 31° и 36°, а най-ниските – между 2° и 7°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

В началото на месец септември Слънцето изгрява в 6 ч. и 51 мин. и залязва в 20 ч. и 02 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 11 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 22 мин. и залязва в 19 ч. и 11 мин. Продължителността на деня ще е 11 ч. и 49 мин.

Фазите на Луната през месеца са: на 06 септември - първа четвърт, на 14 септември – пълнолуние, на 22 септември - последна четвърт и на 28 септември – новолуние.

Снимка: GettyImages

На 23 септември в 10 ч. и 50 мин. ще настъпи тазгодишното есенно равноденствие и ще започне астрономическата есен. 

c