Неделя, 03 декември 2023

03.12.2023

Последвайте ни

Кметът на Белгун завел три дела за клевета срещу Йордан Стоянов

Кметът на каварненското село Белгун Благомир Станев е завел три дела за клевета срещу председателя на Общинския съвет на Каварна Йордан Стоянов, заради негови неверни твърдения пред три медии, обясни той пред Про Нюз Добрич. Делата са заведени през последните две седмици.
Припомняме, че през април Окръжната прокуратура в Добрич назначи проверка по жалба на Благомир Станев за нанесен побой. Той алармира, че е бил пребит в офиса на ГЕРБ в Каварна в нощта след парламентарните избори на 4 април тази година. Отправени са били заплахи за здравето му. Причина за побоя според кмета са изборните резултати в селото. По думите на Станев в нощта след изборите той е малтретиран в присъствието на Йордан Стоянов и още шестима души.
Прокуратурата образува досъдебно производство по случая. „Станев твърди в показанията си пред разследващите, че е бил принуден против волята му да подпише запис на заповед за 12 800 лева в полза на брата на председателя на Общинския съвет в Каварна. Освен това той бил принуден да подпише документ, с който се отказва от поста си на кмет“ – това каза в края на април Окръжният прокурор Радослав Бухчев.

Разследват побой над кмета на с. Белгун
Разследването по досъдебното производство, образувано във връзка със случилото се в нощта на 4 срещу 5 април 2021 г. с кмета на с.Белгун, не е приключило. Извършват се действия по разследването, необходими за разкриването на обективната истина. Към настоящия момент по делото не е повдигнато обвинение, съобщиха преди дни за Про Нюз Добрич от Окръжната прокуратура.

След случая общински съветници от Каварна – 4 независими и трима от БСП, поискаха предсрочно освобождаване на Йордан Стоянов от поста председател на Общинския съвет. Сред мотивите бяха посочени редица случаи на неизпълнение на задълженията на Стоянов като председател. Искането за освобождаване не мина в местния парламент. По повод на случая с кмета на Белгун Стоянов заяви, че правораздавателните органи ще се произнесат по казуса. В Общинския съвет бе приета декларацията, с която остро се осъжда посегателството срещу кмета на село Белгун Благомир Станев.

Пред Про Нюз Добрич Благомир Станев днес заяви, че още е в болнични. „Аз преди случая бях претърпял един масивен инфаркт и това нещо ми се отрази още повече на здравословното състояние. Възстановявам се, но това си остава травма за цял живот. Случи ми се нещо, за което бях чел само по книгите.“

c