Вторник, 28 ноември 2023

28.11.2023

Последвайте ни

Калинка Вълчева посрещна почитатели, приятели и роднини на юбилейна изложба

По инициатива на Община Тервел през месеците септември и октомври, се организират юбилейни чествания по повод двойния празник на световноизвестната народна певица Калинка Вълчева, наречена от своите почитатели „Славеят на Добруджа“.   

В Историческия музей в добруджанския град беше открита изложбата, която представя жизнения и творческия път на певицата Калинка Вълчева.

На събитието тя пристигна придружена от дъщеря си Румяна и ученика си Петър Петров.

Сред гостите на събитието бяха кметът на Община Тервел инж. Симеон Симеонов, заместник- кметовете Дияна Илиева и Велчо Велчев, председателят на Общински съвет Тервел Мария Гочева, директорът на ЦПЛР „Малкият принц“ Живка Ненова, секретарят на НЧ „Димитър Дончев-Доктора“ гр. Тервел Светлин Марков и читалищните секретари от цялата община. Сред гостите бе и най-младият от почетните членове на Тервел Мариян Колев, който в момента е старши треньор на националния отбор по спортна аеробика в Баку.

Юбилярката бе поздравена от кмета на Общината инж. Симеон Симеонов и председателя на ОбС Мария Гочева, от секретаря на читалището Светлин Марков. Бе поднесен поздравителен адрес от областния управител на Област Добрич, Здравко Здравков.

Богатият й живот е събран в 8 пана с над 100 снимки, които представят нейното лично и професионално развитие. Експонирана е богатата колекция от награди на певицата от участието в различни национални и международни конкурси, както и получените държавни отличия: златен медал от 2-ри републикански фестивал през 1964 г., златен медал от Световен фестивал през 1968 г., Златен ключ от фестивала в Братислава през 1976 г., сребърна и златна лира от Съюза на музикалните и танцови дейци, Златен печат на цар Симеон Велики от Министерство на културата (2015 г.) и др. Могат да се видят и чуят аудиозаписи, реализирани през годините: грамофонни плочи, аудиокасети, CD- като самостоятелни издания и като компилации- като солов изпълнител, с оркестър „Бисери“ гр. Добрич, с оркестър „Лозница“, с „Мистерия на българските гласове“, с оркестър „Вълчева-Дженкинс Инседънт“ (Великобринатия) и Емануел Фрин „Тополово“ (Франция).

Статии и публикации в периодичния печат и в сборници, посветени на Калинка Вълчева допълват богатия списък с експонати в изложбата. Материалите за нея са предоставени от личния архив на певицата, както и от архива на Община Тервел, от фондовете на Регионална библиотека „Дора Габе“ гр. Добрич и на Читалищна библиотека при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел, които са партньори на общинска администрация при реализирането на изложбата. Тя ще може да се види до края на месец октомври 2022 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

c