Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Калифорния планира да забрани дискриминацията по кастов признак

Калифорния може да се превърне в първия щат в САЩ, който ще забрани дискриминацията по кастов признак - предпазна мярка, която според хората от южноазиатски произход е необходима, за да ги защити от дискриминация в жилищното настаняване, образованието и технологичния сектор, където те заемат ключови позиции, съобщи Асошиейтед прес.
Щатският сенатор Айша Уахаб, първата американка от мюсюлмански и афганистански произход, избрана в законодателния орган на щата, представи законопроекта вчера. С него се променят щатските закони, за да се забрани дискриминацията въз основа на каста.
Хората от най-ниските слоеве на кастовата система, известни като далити, все по-често призовават за такова законодателство, като твърдят, че са се сблъсквали с подобен вид дискриминация в САЩ. Но подобни политики продължават да предизвикват разделение.
Уахаб заяви, че кастовата дискриминация е "въпрос на социална справедливост и граждански права". "Хората са дошли в тази страна, за да бъдат свободни и да могат да преследват американската си мечта", подчерта Уахаб и добави, че е чувала за тази форма на дискриминация, когато е растяла в Калифорния и е живяла в района на залива на Сан Франциско.
Някои групи, като Американската фондация на индусите и Коалицията на индусите в Северна Америка, се противопоставят на подобни политики. Те твърдят, че тези мерки ще навредят на една общност, която вече е изправена пред омраза и дискриминация, и ще бъдат насочени конкретно срещу индусите и американците от индийски произход, които обикновено са свързани с кастовата система. Законодателството се подкрепя от други групи като "Индуси за човешки права" и "Индуси за кастово равенство".
В доклад на ООН от 2016 г. се казва, че най-малко 250 милиона души по света все още са подложени на кастова дискриминация в Азия, Африка, Близкия изток и Тихоокеанския регион, както и в различни диаспори. Кастови системи се срещат сред будисти, християни, индуисти, мюсюлмани и сикхи.

c