Сряда, 31 май 2023

31.05.2023

Последвайте ни

Изложба за устойчив италиански дизайн, фокусирана върху рециклирането, представят италианското посолство и Националната галерия

Посолството на Италия в София, Италианският културен институт и Италианска търговска агенция, в сътрудничество с Националната галерия "Квадрат 500", представят пътуващата изложба за устойчив италиански дизайн, фокусирана върху рециклирането и повторната употреба на суровините, съобщиха от посолството.
На 17 март от 11:00 е предвидена прескоференция в Националната галерия за откриването на изложбата "Екодизайн. 3Р: редуциране – рециклиране – ре-употреба".
Инициативата е част от Деня на италианския дизайн 2022 – промоционални събития, които цялата италианска дипломатическа и консулска мрежа провежда във всички страни по света с цел популяризиране в чужбина на художественото и културно наследство, резултат от хармонична връзка между история, култура, изкуство и майсторство от най-високо ниво, посочват от посолството. Тази година темата е: "Качество, което озарява. Енергията на дизайна за хората и за околната среда".
Изложбата, чийто куратор е арх. Силвана Аникиарико, има за цел да популяризира новите тенденции на италианския дизайн,  във връзка с Мебелното изложение в Милано. Тя предлага преглед на начина, по който италианският дизайн работи в полза на устойчивостта на околната среда. Представените предмети и аксесоари са от рециклирани материали или резултат от прилагането на устойчиви технологии. Всички те са проектирани и произведени от италиански дизайнери и компании.
Експозицията, чийто графичен дизайн е изготвен от арх. Бруно Морело, вече е показвана в Прага, Доха, Шънджън, Дубай, Хонконг, Вашингтон, Торонто, Тунис, Прищина, Талин, Хелзинки, Триполи, Бенгази и Букурещ.
Кураторът на изложбата Силвана Аникиарико работи като изследовател, критик и преподавател. Консултант е на обществени институции и различни компании. От 2007 г. до 2018 г. е директор на Музея за дизайн „Триенале“ в Милано.
Преди дни от посолството съобщиха на страницата си във Фейсбук, че на 16 март в 17:00 ч. арх. Силвана Аникиарико ще изнесе лекция на тема: „Италианският дизайн: от функционалност до устойчивост“ в галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1.  

c