Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Изложба за КРИСТО тръгва от Добрич на Национална обиколка с АФБ

В седмицата, в която се навършват 87 години от рождението на признатия от цял свят артист с български произход Христо Явашев – КРИСТО /13 юни 1935 – 31 май 2020/, Художествена галерия - Добрич ще е първи домакин на „Почит към неговия живот и художествени проекти“ - експозицията от 55 творби, която ще посети различни градове в страната. 

От 16 юни 2022 г. (четвъртък) от 18:00 ч. „Американска фондация за България“ отново гостува в две от залите на галерията в Добрич със своя колекция, съобщиха от ръководствотона добричката галерия. Оттам припомнят, че след представянето на „Съвременно британско изкуство“ през 2019 година, в залите на галерията ще бъдат експонирани част от големите проекти на Христо Явашев – Кристо и съпругата му Жан-Клод, спътница в живота и съавтор в множество общи проекти от 1958 г. Изложбата е със заглавие „Христо Явашев, почит към неговия живот и художествени проекти“ и започва да пътува из България от Добрич, родния град на Дико Михов, съосновател и първи президент на АФБ.

Колекцията на АФБ е събирана в продължение на повече от десет години, като оригиналните работи са придобивани на вторичния пазар за изкуство. Тя представя разнообразие от проекти на Кристо и Жан Клод с повече от една работа, като едновременно показва творби, с които художниците са финансирали своите скъпи начинания. Това са оригинални офсетови цветни литографии, които често са публикувани в ограничени тиражи или пък са отпечатани на специална копринена или лята ръчно хартия. В колекцията са събрани тематично и хронологично проектите, като се започне от серията „Ранни творби“ (1958-1969) и се премине през „Опакован бряг“, Австралия (1969), „Завеса на Долината“, Колорадо (1970-72), „Опакованият Райхстаг“ (1971-95), „Опакованият мост Понт Ньоф“ (1975-85), „Опаковани пътеки“, Канзас сити (1977), „Мастаба“ в Абу Даби (1979), „Чадърите“ (1991), проект, осъществен в САЩ – в жълто и в Япония – в синьо,  „Над реката“, проект за река Арканзас (1993), „Опаковани дървета“, Швейцария, (1997-98), проект „Стената“ (1999) и последния във фонда на АФБ проект „Портите на Ню Йорк“ от 2003 година.

През юли и август изложбата с творби от колекцията на „Американска фондация за България“ „Христо Явашев - почит към неговия живот и художествени проекти“ ще гостува в Русе, през септември в Сливен, а преди да се върне обратно в САЩ, ще бъде показана в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София през октомври. Така българската публика, която досега не е имала възможност да се срещне непосредствено с творчеството на Кристо и Жан Клод, ще може да се докосне до тези творби.

След завършване на изложбата някои творбите, включени в нея, ще бъдат дарени на избрани музеи в страната.

c