Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Испанският крал започна консултации с партийните лидери за съставяне на правителство

Крал Фелипе Шести започна консултациите с лидерите на политическите партии в Испания за съставяне на правителство. Монархът имат трудната задача да избере на кого от тях да връчи проучвателен мандат за сформиране на нов кабинет след завършилите без категоричен победител избори миналия месец, предаде Асошиейтед прес.
Резултатите от вота не очертаха коалиция с ясен мандат от избирателя да управлява. Партиите от левия и десния спектър получиха почти еднакъв брой места в новия парламент.
Кралят започна консултациите с представителите на няколко от по-малките партии. Очаква се срещите да приключат утре, когато монархът възнамерява да приеме служебния премиер Педро Санчес, чиято Испанска социалистическа работническа партия остана втора политическа сила след изборите, и Алберто Нунес Фейхо, лидер на десноцентристката Народна партия, която събра най-много гласове на вота.
И Фейхоо, и Санчес се надяват да получат мандат за съставяне на правителство, но засега не е ясно кой от тях ще успее да събере нужните за управленско мнозинство 176 гласа в 350-местния парламент на Испания.
Социалистите на Санчес, левоцентристката партия „Сумар“ („Да се съберем“) и четири по-малки формации заедно имат 171 депутати. От друга страна, НП, крайнодясната „Вокс“ и други две по-малки партии имат общо 172 гласа.
В четвъртък в парламента се събра мнозинство, което избра кандидата на социалистите за председател на Конгреса на депутатите, което даде надежда на Санчес, че ще успее да осъществи стремежите си за нов мандат.
Но въпреки всичко социалистите ще трябва да разчитат на 14 гласа от две каталунски сепаратистки партии, включително на „Жунтс пер Каталуния“ („Заедно за Каталуния“), формация, оглавявана от укриващия се от правосъдието каталунски политик Карлес Пучдемон, избягал от Испания след неуспешния опит през 2017 г. за отделяне на Каталуния от Испания чрез референдум.
От „Жунтс“ подчертаха, че подкрепата в четвъртък е била единствено за председателското място в парламента и не е знак, че партията дава зелена светлина за нов премиерски мандат на Санчес.
Ако „Жунтс“ обещаят подкрепата си за Санчес, Пучдемон, който живее в Брюксел и е с повдигнати обвинения от испанския съд, може да се окаже в положение да определя курса на испанската политика през следващите четири години, отбелязва АП.
Едно от посланията, на които заложи НП в предизборната си кампания миналия месец, беше да убеди избирателите, че Санчес поддържа прекалено тесни връзки със сепаратистите.
След като кралят връчи мандата на някой от лидерите, председателят на парламента ще набележи дата за гласуване на вот на доверие. Ако кандидатурата за премиер не получи подкрепата на депутатите, започва двумесечното обратно броене до произвеждането на нови избори. В това време друг партиен лидер може да се опита да събере достатъчно гласове на народни представители за съставяне на правителство.
 
 

c