Събота, 01 април 2023

01.04.2023

Последвайте ни

Искат Албена да дари пречиствателната си станция заради 113 млн. лв. за „ВиК Добрич“

Целта ни е да осигурим качествено водоснабдяване и пречистване на вода в цялата област Добрич. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на „Албена“ АД във връзка със собствеността на пречиствателната станция за отпадъчни води, която обслужва хотелите в курортния комплекс, Оброчище и Кранево. В срещата участваха също зам.-министър Валентин Граматиков, представители на екипа на министерството и управителят на ВиК-Добрич Тодор Гикински.

Частната собственост на пречиствателната станция не позволява да се отпуснат над 113 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ за реализирането на проект за подобряване на водоснабдяването, отвеждането  и пречистването на отпадните води в област Добрич.

Съоръжението обслужва хотелите в комплекса, както и съседните населени места Кранево и Оброчище. Към момента станцията е частна собственост на курортното дружество. 

От „Албена“ АД са предложени два варианта за уреждане на въпроса за собствеността на пречиствателната станция, но те са отхвърлени. Предложеният от МРРБ вариант е пречиствателната станция да бъде дарена от търговското дружество на общината, съобщават от министерството.

Дали съоръжението е на „Албена“ АД или на Община Балчик, проектът на ВиК-Добрич рано или късно ще се случи. Във взаимен интерес е колкото по-скоро и с европейски средства, толкова по-добре и за бюджета, и за комплекса, каза зам.-министър Граматиков.

МРРБ ще продължава да търси решения, за да може проектът, който ще допринесе за подобряване на ВиК-услугите в област Добрич, да се случи, подчерта арх. Комитова.

c