Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Инсталация „шишеяд“ е монтирана в Търговище

Община Търговище постави на площад „Независимост“ инсталацията „Шишеяд“, в която могат да се изхвърлят пластмасови бутилки. По този начин градът се присъединява към кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” на сдружение „BG Бъди активен“. Целта е повишаване нивата на разделно събиране на отпадъците, информират от общинския пресцентър. 
В инсталацията могат да бъдат изхвърляни бутилки до три литра. На съоръжението са поставени и табели с инструкции, указващи правилния начин, по който трябва да се третира бутилката преди да бъде пусната. 
Събраните количества ще бъдат извозвани от Общинското предприятие БКС и предавани за рециклиране на „Екобулпак България“ АД. 
Общината планира поставянето на подобни съоръжения и в други точки на града, които се посещават от голям брой хора.
Местната администрация си е поставила за цел повишаване нивата на разделно събиране на отпадъците и рециклирането на местно ниво. 
Събраните и предадени за рециклиране и оползотворяване количества пластмаса и пластмасови продукти са 44 тона през 2021 г. и над 54 тона през 2022 г. 
„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ е активационна и образователна кампания. Тя съчетава партньорства и с рециклатори/колекторски фирми, за да се гарантира редовното почистване на монтираните креативни инсталации. Наред с това си партнира с големи организатори на събития, за да бъдат насочени към организирането на събития #безотпадъци и подсигуряването на разделно събиране по време на събития. 
 

c