Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

Индия изрази готовност да разгледа доказателствата, свързани с убийството на сикхски лидер в Канада

Индия изрази готовност да проучи доказателствата, представени от Канада, която я обвинява, че е замесена в убийството на сикхски лидер край Ванкувър, като същевременно отново отправи критики към Отава, предаде Франс прес.
Отношенията между Индия и Канада рязко се влошиха, откакто канадският министър-председател Джъстин Трюдо намекна, че Делхи е замесен в извършеното през юни убийство на канадския гражданин Хардип Сингх Ниджард.
Запитан дали Индия ще проучи доказателствата, предоставени от Канада, индийският първи дипломат, който е на посещение в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, увери, че Делхи ще проучи доказателствата, предоставени от всяка държава. " Ако има случай, който представлява проблем, и някое правителство ми предостави точна информация, разбира се, че ще разгледам въпроса", заяви Субрахманям Джайшанкар.
Обвиненията на Отава, определени от Индия като "абсурдни", предизвикаха голяма дипломатическа криза между двете страни, белязана от реципрочно експулсиране на дипломати и временно спиране на обработката на заявления за визи в Канада от страна на индийското правителство.
В понеделник стотици сикхи участваха в демонстрация срещу индийското правителство пред дипломатическите мисии на Индия в Канада. Канада е дом на най-голямата сикхска общност в света извън Индия, като през 2021 г. 770 000 канадци са заявили, че са сикхи, или 2 процента от населението на страната.

c