Неделя, 01 септември 2024

01.09.2024

Последвайте ни

Художествена галерия – Добрич приюти вдъхновяваща среща с група РъБ

В пълната Зала 1 на Художествена галерия – Добрич Емил Миразчиев и Моника Роменска представиха монографията – албум и сайта на група РъБ. Своеобразният каталог е плод на петгодишен труд и обобщава най-значимите моменти и събития от живота на алтернативната за времето си творческа група РъБ, създадена през 80-те години на ХХ век.

Как възниква групата, кои са нейните участници и какво ги мотивира в началото, какви промени преживяват и кое все още ги вдъхновява – на тези и още въпроси отговориха представителите на РъБ и Жените на РъБ-а.

Емил Миразчиев и Моника Роменска разговаряха с гостите за деликатния баланс между художествената норма и вътрешната свобода, който позволява на твореца да излиза от рамките на традиционното и да предава своите артистични, социални и дори политически послания чрез различни визуални средства. Те разказаха за особената творческа симбиоза между отделните художници и дългогодишното приятелство, което ги свързва, за ръбовете, в които искат „да спънат“ вниманието на зрителя, за дяланите камъни и остротата на възприемане на действителността, накарала ги да се съберат като единомишленици.

Срещата разкри потребността на добричката публика от разговори за изкуството, от по-задълбочено опознаване на процесите в художественото пространство, от лично общуване с авторите извън официалното откриване на изложби.

c