Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Хърватското правителство подготвя пакет от помощи в размер на 30 милиона евро за Украйна

Хърватският премиер Андрей Пленкович съобщи днес след среща в Атина с украинския президент Володимир Зеленски, че хърватското правителство подготвя нов пакет от помощи в размер на около 30 милиона евро за Украйна, информира регионалната телевизия Ен1.
„Разговаряхме за инициативата да се използват хърватските пристанища за износ на жито, но ще продължим да предлагаме политическа и военна помощ (на Украйна). Правителството е подготвило за понеделник нов пакет от помощи за Украйна в размер на около 30 милиона евро, а по-рано им дадохме 160 милиона евро. Постепенно се приближаваме към цифрата от 200 милиона евро“, отбеляза Пленкович.
Той посочи и че на срещата в Атина, организирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, на която присъстваха и други лидери от Западните Балкани, е бил обсъден нов пакет в подкрепа за Украйна в размер на милиард и половина евро от фонда на Европейския съюз.
„Целият ми престой тук беше много полезен и е добре, че се срещаме по такъв начин“, допълни хърватският премиер.
На срещата в Атина бе приета съвместна декларация, в която се изразява подкрепата за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на руската агресия.

c