Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

ГНА: Чарити Акортиа е най-добрият национален фермер на Гана за 2023 г.

Петдесет и седем годишната Чарити Акортиа беше обявена за най-добър национален фермер на Гана за 2023 г. по време на 39-ото честване на Националния ден на фермерите, което се проведе в Тарква, в Западния регион, предаде ганайската новинарска агенция ГНА.
Наградената, която е производител на смесена селскостопанска продукция, получи награда от 1 милион ганайски седи.
Теофилус Ака, също производител на смесена селскостопанска продукция, стана първи подгласник и получи трактор, ремарке и пръскачка, а Кваку Асиама, производител на смесена селскостопанска продукция, зае третото място и се прибра у дома с трактор и пособия.
Общо 16 ганайски земеделски стопани, които са се отличили в бизнеса си, бяха наградени за всеотдайния си труд и заслуги към нацията.
Другите категории, в които бяха присъдени награди, включват: "Най-добра фермерка на национално ниво", "Най-добър фермер с физически проблеми", "Най-добър животновъд на национално ниво", "Най-добър преработвател на риба", "Най-добър рибар" и "Най-добър фермер на какао".
Наградите варират от парични награди, плакети до камиони KIA с двойна кабина.
Тазгодишното честване на Деня на фермера се проведе под мотото: "Предоставяне на интелигентни решения за продоволствена сигурност и устойчивост".
То се проведе под егидата на министерството на земеделието и храните, за да се признаят непоколебимите усилия на ганайските фермери за осигуряване на продоволствена сигурност и растеж на селското стопанство.
В свое обръщение вицепрезидентът Махамуду Баумия похвали наградените за постигнатите успехи. Той похвали фермерите за това, че са крайъгълен камък на земеделския растеж на страната, като заяви, че нацията оценява тяхната ангажираност и патриотизъм.
(Тази новина се разпространява по споразумение на БТА с ганайската агенция ГНА)
 

c