Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

Германски абат призова да се вземат мерки срещу нападенията срещу християни в Израел, след като беше наплют на улицата

Германски абат в Йерусалим призова да се вземат по-енергични мерки срещу посегателствата срещу християни в Израел, след като беше наплют от двама евреи в прочутия Стар град, предаде ДПА.
Отец Никодемус Шнабел, абат (игумен) на германския католически манастир "Успение на Божията майка" в Йерусалим, беше нападнат и наплют от двама евреи в събота. Те освен това обиждали Исус.
Бенедиктинският монах бил излязъл на разходка в града заедно с германски журналист, който документирал случая.
Говорител на полицията съобщи, че в събота са били задържани двама заподозрени и са били поставени под домашен арест. Единият от тях е 17-годишен от Йерусалим.
Израелският външен министър Израел Кац коментира случая в Екс и го определи като "отвратителен инцидент". Той осъди остро посегателствата срещу представители на други вероизповедания.
Отец Никодемус заяви днес пред ДПА, че иска израелското правителство и общественост да признаят проблема с "омразата към християните от еврейска страна".
Това "не е колосален проблем", но се пренебрегва, каза той.
Никодемус подчерта, че след нападението на католическия духовник била изказана голяма съпричастност от равини и мюсюлмани. "Но въпреки това тази малка радикална група остава", каза той.
Манастирът "Успение на Божията майка" се намира в периферията на Стария град на Йерусалим и често е мишена на посегателства. Според германския абат те включват графити, рязане на автомобилни гуми, поругаване на гробища и чупене на прозорци. През 2014 г. срещу сградата е извършен и умишлен палеж.
Християните в Израел са малко малцинство. Те представляват едва 2% от близо 10-милионното население.
 
 

c