Събота, 09 декември 2023

09.12.2023

Последвайте ни

Георги Казанджиев представя днес в Добрич най-новата си книга

7 септември 1940 г. – една от най-значимите дати в историята ни, когато България си връща Южна Добруджа, а с нея и 68 000 българи, на които след Междусъюзническата война се е наложило да живеят в Румъния. Един от тях е Георги Казанджиев – историк и автор на над 70 книги.

Днес, 5 септември, от 17:30 ч. в Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич той ще представи най-новата си творба, посветена на Втори артилерийски полк и ролята му във войните за национално обединение.

Георги Казанджиев е роден в с. Иримлик, Северна Добруджа през 1940 г. Когато е едва на осем месеца, неговите родители по силата на Крайовския договор от 7 септември 1940 г. се преселват в китното южнодобруджанско селце Камен. Основна тема на неговите изследвания е българската войска от най-дълбока древност. Георги Казанджиев е автор на много книги, между които: "Бойният път на 46-ти пехотен Добрички полк", "Унизени, но непобедени", "Добричката епопея - 5-7.IX.1916 г.", "Генерал-лейтенант Иван Колев", "Генерал от пехотата Стефан Тошев", "Генерал от пехотата Пантелей Киселов", "Генерал от пехотата Данаил Николаев", "Генерал от пехотата Георги Тодоров", "Войните на българската войска от най-дълбока древност до 1945 г.", "Непобедените български полкове", "Величие и падение на българските канове и царе", "Божества, Богове, Богини"

c