Неделя, 10 декември 2023

10.12.2023

Последвайте ни

Галина Дурмушлийска подготвя нов проект от записи “От Добруджа до Котел и обратно”

Тя е специален гост на Фестивала на занаятите и изкуствата в Добрич

За втори път добруджанската певица Галина Дурмушлийска участва във Фестивала на занаятите и изкуствата в град Добрич по покана на организаторите от Фондация “Добруджа – история, традиции и култура”. На откриването на третото издание на фестивала Дурмушлийска пристигна на файтон с конски впряг и изпълни знакови песни от добруджанския фолклор.

Певицата сподели, че уважава ръчния труд на майсторите и когато им се дава такъв форум, той трябва да бъде обагрен и с музика, и с хубаво хапване. Той е и среща между различни хора, всеки да направи неговото и да сравни своя труд с другия.

Галина Дурмушлийска сподели, че подготвя нов протект от записи “От Добруджа до Котел и обратно”. Тя каза, че живее от 20 години в Котел и е открила, че първообраза на добруджанските песни го има и там, но тъжното е, че колегата й Цветан Цонев, с когото е започнала проекта е починал внезапно на 54 години.

“Това ми попари душата. Днес за първи път пея, откакто е починал, минаха 2 месеца. За първи път избрах да пея в Добруджа и мисля да продължа проекта с добруджански музиканти”, каза родената в Добруджа певица.

Проектът ще съдържа песни, в които веднъж се пее в Добруджа за Котел и след това в Котел за неща, които са свързани с Добруджа. Певицата споделя, че това ще най-вероятно ще бъде последната серия записи, които ще направи.

Сега певицата се е отдала и на преподавателска дейност, има частни ученици от цял свят, последната й ученичка идва от Австралия. Дурмушлийска споделя със жалост, че повечето ученици са от чужбина, а тук от България не идват, но българите в чужбина им липсва българското повече.

Тя има и проект с къща за гости, като нейните ученици отсядат в къщата и стават на практика гости на добруджанската певица, тя ги приема в свой дом.

c