Неделя, 01 септември 2024

01.09.2024

Последвайте ни

Галерията в Добрич представя с 40 рисунки на Борис Денев истинското лице на войната

В зала 1 на Художествена галерия – Добрич се откри изложба „ЧОВЕК/ЪТ. Следи на фронта – рисунки от Борис Денев“. Експозицията е от фонда на Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново и представя 40 рисунки на един от най-значимите представители на Българското изкуство от началото на 20 век.
Творбите свидетелстват за ярките постижения на Денев и проследяват непознати за публиката търсения в неговия дълъг художествен път. Очертаващи важни аспекти от неговото човеколюбие, рисунките предоставят възможност на зрителя да се докосне до истинското лице на войната, трескаво пресъздадено чрез сложни психологически състояния и портрети.
„…В творчеството на Денев за първи път на пиедестал е поставен обикновеният войник. Онзи специфичен човешки образ, на чието лице са изписани неговите душевни преживявания и бит, тежестите и несгодите, които изпитва по време на война.…“ - споделя за творбите в изложбата д-р Мартин Митев. И още: „…в началото рисунката следва спокойното лъкатушене на линията на автора, създавайки усещане за лек и изящен щрих. …Изразните средства са толкова отчетливи и същевременно с това толкова пестеливи, че сякаш тук не присъства множеството, а един човек, една мисъл, един затаен дъх.“
При откриването, директора на ХГ – „Борис Денев“ разказа за изложбата, чието гостуване в Добрич е в продължение на честванията, посветени на 140 години от рождението на художника и има за цел да популяризира неговия живот и творчество.
Експозицията е допълнена с информационни табла представящи един малко познат период от творчеството на Денев, където основен обект на неговите наблюдения и изучаване е човекът и тихият героизъм във времето между битките, когато е сам със себе си, с несгодите и лишенията, с мисълта за родината и семейството си.
Изложбата се осъществява по покана на екипа на ХГ-Добрич и е резултат на доброто сътрудничество между двете галерии. Експозицията може да бъде разгледана до края на месец август.
Източник: Художествена галерия Добрич
c