Четвъртък, 23 март 2023

23.03.2023

Последвайте ни

Галерията в Добрич представя 11 автори в изложба „Годишнини“

В две от залите на Художествената галерия в Добрич може да се разгледа изложбата „Годишнини“.

Експозицията представя 11 автори с разнопосочни търсения в областта на рисунката, графиката и живописта. Всеки един от тях притежава запомнящ се индивидуален стил, има ярко присъствие в художествения живот на страната и безспорен принос в българското изобразително изкуство.

В експозицията са включени графични и живописни творби на автори, родени през 20-те и 30-те години на ХХ век, на които тази година честваме юбилей.

Подбраните произведения обхващат три десетилетия – 60-те, 70-те, 80-те години на миналия век – интересен и сложен период от развитието на българското изобразително изкуство. С графика и рисунка са представени Симеон Венов, Любен Диманов и Димитър Арнаудов, а с живописни платна Магда Абазова, Любен Зидаров, Генко Генков, Светлин Русев, Елза Гоева, Тома Трифоновски, Дария Василянска и Димитър Казаков. Многообразието от живописни изразни средства и графични техники разкрива автори с утвърден и разпознаваем художествен почерк. В две от залите на галерията са подредени 40 творби, а ценителите на изкуството могат да научат факти от биографиите на творците.

Изложбата може да се види до 28 февруари.

c