Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Експерти обсъждат в Женева как да предскажем възникването и развитието на конфликти

Благодарение на бързото развитие на технологиите анализатори започват да изследват научните средства за предсказване на бъдещи конфликт и кризи с надеждата по-добре да се ориентират в събитията.
„Съществуват толкова много горещи точки, където в момента възникват конфликти“, казва пред Франс прес Сирка Хайнонен, професорка в Университета в Турку, Финландия.
„Необходимо е да можем да предсказваме възникването на бъдещи конфликти“, допълва изследователката, която е част от екип от близо 30 анализатори от цял свят, които се събраха в началото на април в Женева за първа открита дискусия по темата.
Тази среща имаше за цел да се изработят средствата и методите, чрез които по-лесно да се идентифицират бъдещи конфликти.
Стартиралата в Женева програма „не е провокирана от войната в Украйна. Тя има по-общ характер“, уточнява Жан-Мари Гейно, бивш заместник генерален секретар на ООН, който в момента ръководи програмата за разрешаване на конфликти в Колумбийския университет в САЩ.
„Важно е да привлечем вниманието към неща, за които хората обикновено не се замислят“, допълни той по време на дискусиите.
Във времена на бързи и радикални промени, които често са сложни и взаимосвързани, да се предскаже развитието на събитията в близките месеци или дори години е голямо предизвикателство.
По време на тази първа дискусия експертите по-специално акцентираха върху огромната власт на социалните медии и части компании, които съхраняват лични данни.
Според анализаторите съществуват безброй възможности и опасности, свързани с бързото развитие на изкуствения интелект, включително появата на роботи убийци.
„Живеем в общество в криза и съществуват различни варианти на еволюция на събитията, които не биха били желани“, каза Хайнонен и добави: „Докато изследваме тези перспективи трябва да намерим решения, за да избегнем негативните сценарии. Колкото до позитивните сценарии, трябва да определим етапите и мерките, които трябва да се вземат, за да бъдат те реализирани“.
Гейно даде такъв съвет: „Прогнозата се състои в това да се предвидят различните възможности и да се дефинират те пределно ясно и точно, за да могат политическите лидери да вземат съответните решения. В това се състои човешката намеса в процесите. Ако можем да прогнозираме, тогава можем да въздействаме върху процесите“.
Според анализатора, ако подобен опит за прогнозиране е бил приложен преди 20 години „нямаше да бъдем изненадани от влиянието на Фейсбук в днешния свят, защото политическите лидери щяха да оценят потенциала за негативно въздействие на социалните мрежи.
Гейно смята за важно да се изследва еволюцията на властовите структури в съвременните общества, включително това, че компании, специализирани в обработката на големи масиви от данни, като „Майкрософт“, „Гугъл“ и „Амазон“ вече разполагат с влияние по-голямо от някои държави.
„Процесът за управлението на новите центрове на власт, които разполагат с големи обеми от данни, е още в зародиш“, обяснява Гейно.
Швейцарският специален посланик за научната дипломация Александър Фазел подчерта от своя страна скоростта, с която изкуствения интелект еволюира в рамките само на няколко месеца.
Да се предскаже бъдещето за няколко десетилетия напред не е лесна работа, смята Фазел. Той даде пример, че само преди четвърт век „Путин не е бил на власт. Дори не познавахме името му. Тогава още нямахме мобилни телефони“. „Това може да ни даде представа какво предизвикателства ни очакват в бъдеще“, заключава дипломатът.
Несъмнено подобни научни срещи са интересни, но реалността често опровергава и най-смелите научни прогнози, а науката все още е безсилна да влияе на процесите в социалното им измерение. Конфликти като този в Судан или Арабската пролет възникнаха противно на всякакви очаквания и поставиха анализаторите пред сложни въпроси. Войната в Украйна, напротив беше очаквана, но въпреки това мнозина не вярваха до последно, че може да се стигне до подобен конфликт, какъвто не познаваме от края на Втората световна война насам.

c