Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Дните на пътя "Камино" ни промениха изцяло, казаха Максим Бехар и Венета Писарска

Тези 10-15 дни на пътя "Камино" ни промениха изцяло - вдъхнаха ни нови сили, опознахме се още по-добре, видяхме много интересни неща. Това казаха Максим Бехар и Венета Писарска на премиерата на книгата им „Пътят Камино. Бързо, лесно и за удоволствие“ тази вечер.
Двамата разказаха, че идеята за заглавието на пътеводителя се е появила още с решението им да опишат собственото си пътешествие в книга. Минахме пътя "Камино" бързо, минахме възможно най-кратката част, минахме я много лесно и в крайна сметка наистина изпитахме удоволствие, посочи Бехар. "Камино" може да бъде наистина приятно пътуване за удоволствие и каня всеки присъстващ да направи това вълшебно пътуване, каза Венета Писарска.
"Пътят "Камино" е много важен за испанския народ", каза по време на събитието посланикът на Испания в България Алехандро Поланко Мата. Той обясни, че това е така не само заради връзката с религията, туризма или заради опазване на наследството, но и заради факта, че пътят "Камино" създава общност от последователи. По думите на Алехандро Поланко Мата последните данни показват, че 76 % от хората, които поемат на този път, не са от Испания.
"Нашето издателство е вече 17 години на пазара и през цялото време ние вървим напред и срещаме хора, които споделят нашите виждания и нашите идеи. Това са хора пътешественици, които са отворени към света. Хора, които са готови ето сега да съберат най-необходимото в една раница и да тръгнат нанякъде само защото пътят ги вика", коментира Елеонора Гаджева от "Вакон", които са издатели на книгата. Тя цитира един от спътниците на авторите, за когото двамата пишат в книгата си, че "Камино" не е комфортът в живота, който ние търсим по един или друг начин, всъщност, "Камино" е комфорт за душата.
На премиерата на "Пътят Камино. Бързо, лесно и за удоволствие" присъства журналистът Георги Милков, който по думите на Бехар и Писарска, е бил първият читател на пътеводителя. Според него книгата е "учебник по Камино". „В тази книга има лични впечатления и то много. Но това, което ми направи впечатление, е, че са описани всички възможни пътечки, по които можеш да тръгнеш по този път, тъй като той има много разклонения“, коментира Милков. Той посочи още, че Максим Бехар и Венета Писарска дават и практични съвети за всеки, който би искал също да поеме на това пътешествие.
"С Максим се познаваме от двайсетина години и без да сме правили генетичен тест, аз съм сигурен, че ние сме 99,9 % генетични близнаци. И затова тази вечер, когато се ражда най-новото "бебе" на Венета и Максим, аз се чувствам като чичо на тази книга", коментира Стефан Иванов, създател на проекта Neverest. 

c