Вторник, 27 февруари 2024

27.02.2024

Последвайте ни

Днес запълваме липсата за постоянни новини от едно значимо място на нашата страна, каза при откриване на Националния пресклуб на БТА в Петрич Кирил Вълчев

Днес запълваме не само липсата за кореспондент на Българска телеграфна агенция и за свой дом, но и липсата за България - липса за постоянни новини от едно значимо място за нашата страна, каза при официалното откриване на Националния пресклуб на БТА в Петрич генералният директор на агенцията Кирил Вълчев.
В началото на официалното откриване Вълчев цитира стих от кореспондента на агенцията в южния град Евелина Митрева, че сме изтъкани от липси „влакно по влакно за нещата, които сме изгубили, разбираме много след това, но не сме оценили навреме“. Липсата на постоянни новини от южния град, както и от района, ще бъде запълнена, а затова, че БТА трябва да присъства в Петрич равностойно на другите големите градове, има поне три групи аргументи, посочи генералният директор на БТА.
Сред аргументите са демографски, исторически и икономически, отбеляза Вълчев. Според последното преброяване Петрич е над 26 700 души население, но ако прибавим и региона на Сандански, където са повече от 24 500 души, както и Кресна и Струмяни, всички тези населени места, които са на юг от Кресненското дефиле, всички тези хора заслужават да присъстват в новините на България системно, както го правим от Петрич с нашия нов кореспондент, посочи генералният директор на БТА. Вълчев допълни, че хората от региона заслужават да чуват новините за събитията, които се случват в този регион, но и да намират аргументи да остават и работят тук. 
В исторически аспект този регион има голямо значение за българската история, а и още преди да я има България хората тук са намерили изгодно място, за да се устройват и живеят, каза още Кирил Вълчев и отбеляза, че един от най-значимите антични градове – Хераклея Синтика, разкрива все повече информация, благодарение на общината и на българските учени от БАН. Информация за античния град ще бъде полезна не само за България, а и чрез емисиите на БТА на английски език и в чужбина, отбеляза генералният директор на агенцията. Във връзка с историята на Петрич Вълчев посочи, че тук е и Самуиловата крепост, а от освобождението на града през 1912 г. до 1920 г. градът е бил окръжният център на Югозападна България. 
Във връзка с икономическия аргумент, в Петрич бизнесът е силно развит, има достатъчно много бизнес новини, което отново, с емисиите на БТА на английски език, е възможност за привличане на още инвестиции, посочи Кирил Вълчев. 
Тези информации ще могат да бъдат ползвани от всички медии, без БТА да очаква нищо, защото втора година достъпът до информациите, публикувани в агенцията, е абсолютно безплатен, отбеляза той. Това е изцяло в духа на стиха на знаменития петричанин Евтим Евтимов, който казва, че „мен ми стига, че нещо съм дал“. „Стига заеми, стига везни“, БТА не мери нищо, достатъчно удовлетворение ни е да бъдем само цитирани във всички останали медии в България, а понякога и в чужбина, каза още генералният директор на агенцията. 
Кирил Вълчев посочи, че има и четвърти аргумент за откриване на пресклуб на БТА в Петрич – това, че в този край живеят много сърцати хора, което намира израз и в стиховете на Евтим Евтимов, и на кореспондента на агенцията Евелина Митрева. Вълчев благодари на Общината в лицето на кмета Димитър Бръчков, който е предложил мястото, в което се помещава от днес Националният пресклуб на БТА в Петрич, както и на Общинския съвет, който с единодушно решение предостави помещението. 

c