Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Днес запълваме липсата за постоянни новини от едно значимо място на нашата страна, каза при откриване на Националния пресклуб на БТА в Петрич Кирил Вълчев

Днес запълваме не само липсата за кореспондент на Българска телеграфна агенция и за свой дом, но и липсата за България - липса за постоянни новини от едно значимо място за нашата страна, каза при официалното откриване на Националния пресклуб на БТА в Петрич генералният директор на агенцията Кирил Вълчев. Има поне три групи аргументи за това, че БТА трябва да присъства в Петрич равностойно на други големи градове, като сред аргументите са демографски, исторически и икономически, отбеляза Вълчев. 
Според последното преброяване Петрич е над 26 700 души население, но ако прибавим и региона на Сандански, където са повече от 24 500 души, както и Кресна и Струмяни, всички тези населени места, които са на юг от Кресненското дефиле, всички тези хора заслужават да присъстват в новините на България системно, както го правим от Петрич с нашия нов кореспондент, посочи генералният директор на БТА. Вълчев допълни, че хората от региона заслужават да чуват новините за събитията, които се случват в този регион, но и да намират аргументи да остават и работят тук. 
В исторически аспект този регион има голямо значение за България, откакто съществува, а и преди да я има, каза още Кирил Вълчев и отбеляза, че античният град Хераклея Синтика разкрива все повече, благодарение на Община Петрич и българските учени от БАН. Отразяването на тази информация ще бъде полезно не само за България, а и чрез емисиите на БТА - и в чужбина, посочи генералният директор. За историята на Петрич Вълчев отбеляза, че тук е и Самуиловата крепост, а от освобождението на града през 1912 г. до 1920 г. градът е бил окръжният център на Югозападна България. 
Във връзка с икономическия аргумент, в Петрич бизнесът е силно развит, има достатъчно много бизнес новини, които отново, с емисиите на БТА на английски език, е възможност за още привличане на инвестиции, посочи генералният директор на БТА. 
Тези информации ще могат да бъдат ползвани от всички медии, без БТА да очаква нищо, защото втора година достъпът до информациите, публикувани в агенцията, е абсолютно безплатен, отбеляза Кирил Вълчев. 
(следва)

c