Събота, 25 март 2023

25.03.2023

Последвайте ни

Деца - активни граждани на Добрич, посетиха НАП и Общината

Ученици от4 клас на СУ „П. Р. Славейков“ с класен ръководител Светлана Колева посетиха днес офиса на Националната агенция по приходите /НАП/ в Добрич и Общината. Двете срещи бяха в изпълнение на дейностите по проект „Децата - активни граждани“ на Сдружение „Училищно настоятелство СУ „П. Р. Славейков“, реализиран по Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Община град Добрич за 2021 г.

В първата неформална среща с експерти от офиса на НАП на учениците бе изнесена беседа, в която по подходящ за възрастта им начин бе представена информация за основните термини и понятия  - данък, задължение, право. Още повече вълнение предизвика и фактът, че на този ден се навършват 30 години от създаването на данъчната администрация в България, като самостоятелна структура.

Втората среща бе с кмета на Добрич Йордан Йорданов и секретаря на Общината Калина Георгиева. Децата бяха посрещнати радушно и увлекателно им се разясни какво е община, какво работят кметът и общинската администрация и пр. Посещението бе и добър повод да се обясни на любознателните ученици, че в утрешния ден - 12 октомври, българските общини отбелязват своя празник.

Посещенията в различни институции и живите срещи със специалисти в рамките на проекта дават базисни знания по различни теми от гражданското образование, а различната от класната стая обстановка още повече засилва интереса им към важните за обществото проблеми. Учениците се почувстваха като истински „големи“ граждани и изразиха непринудената си благодарност за оказаното внимание.

c