Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Деница Сачева, ГЕРБ: Лъжата не е политика, време е да се върнем към реалността

Деница Сачева е народен представител от 45-ото, 46-ото и 47-ото Народни събрания, бивш министър на труда и социалната политика, областен координатор на ГЕРБ-Добрич

Утре започва предизборната кампания за 48-ото Народно събрание. Кои са темите, по които ГЕРБ настоява да се работи в следващ кабинет и в НС?

Предстои ПП ГЕРБ да обяви мерки, които са свързани с антикризисна програма. Има действия, които трябва да се предприемат незабавно. Това са мерки, както по отношение на кризата с доставките и цените на газа, така и по отношение на цените на енергоносителите. Защото компенсациите за бизнеса по отношение на електроенергията на практика са заложени само до края на годината. А няма тенденции кризата да бъде овладяна в рамките на следващите два-три месеца. Другите ключови мерки са свързани с овладяването на инфлацията, на бежанската криза. Не само по отношение на бежанците от Украйна, но и по отношение на завишения мигрантски поток и на проблемите, на които сме свидетели през последните дни- трагичните инциденти в Бургас, непрекъснатото залавяне на нелегални мигранти. Това означава, че ние имаме сериозен проблем в системите на сигурност, на МВР и Гранична полиция. Очевидно е, че сме се върнали към стари практики, които бяха позабравени през 2020 г. и 2021 г., но в момента отново са на дневен ред. Така че,  трябва спешно да започнем работа по мерки, свързани с всички тези кризи.

В бъдещ управленски мандат, разбира се, бихме продължили да работим по всички теми, които до момента сме обявявали като наш приоритет. Категорично такъв  остава образованието. Инвестициите в него са ключови не само по отношение на бъдещето на пазара на труда в България, но и за качеството на демокрацията. Колкото по-образовани хора има, толкова по-информирани избори ще могат да бъдат правени.  по-добри избори за бъдещето на България. Освен образование, залагаме на здравеопазване, зелена икономика, дигитализация. И нещо изключително важно –  смятаме, че след толкова години на празни приказки по отношение на съдебната реформа , най-накрая трябва да поставим съдебната реформа в центъра на дневния ред. Очевидно ПП ГЕРБ е единствената, която разполага с експертиза, опит и стратегия какво трябва да бъде направено за съдебната реформа. Много сте чували от други политически субекти по тази тема, но никой досега не е излизал с ясна визия какво да се направи в системата, как да се променят процесите в нея. Напротив, винаги опираме единствено и само до персонални промени в съдебната система. Сякаш персоналните промени могат да бъдат наречени реформа.   

С какъв старт ГЕРБ тръгва към изборите на 2 октомври?

С реалистични обещания и с нашите биографии, които са ясни и показват нашия опит, компетентност и отговорност. Видяхме, че лъжата не е политика. Видяхме, че, ако на лъжата краката са къси, то на лъжата в политиката краката са още по-къси. Затова е време вече да се завърнем към реалността, към прагматичните решения, към опита. И да направим така, че България отново да излезе на пътя на своето модерно развитие. От една година в страната няма европейски средства и програми. На практика не се развива нищо ново, блокирани са средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, който закъсня изключително много. Оперативните програми още не са започнали работа. Това са стотици милиони левове, които чакат, за да могат да влязат в българските общини, в българския бизнес, съответно – в реалния живот на българските граждани. Това няма как да се случи, ако продължаваме единствено и само с политически маркетинг, на който "Продължаваме промяната“ залагаше, но се видя, че той не може да замести  реалните политики.

На какви хора и на каква кампания ще разчитате в област Добрич?

Считам, че постигнахме баланс между хора с опит, включително административен - и като заместник-областни управители, и като общински съветници, и млади хора, които имат амбиция, желание, енергия да променят и реализират нови идеи. Направихме баланс между населените места в областта. Всеки  град има своя представител в листата, който ще се бори за политики, които да променят живота на гражданите в тези общини. В листата ни в Добрич има четирима учители, още толкова икономисти. Образованието остава наш приоритет и то е изключително важно. То е хоризонтална политика, която ще има отражение както върху икономическото благосъстояние на страната, така и по отношение на качеството на живот на всички граждани. В листата на ГЕРБ-СДС има също адвокат, инженер, ИТ специалист, предприемачи. Опитахме се да направим най-добрия баланс, за да има Добрич своето достойно представителство в парламента и да можем да покажем на хората в Добруджа, че  сме твърдо решени да работим за подобряване на благосъстоянието на цялата област.

c