Четвъртък, 21 септември 2023

21.09.2023

Последвайте ни

Демонстрации с „пушещ" макет и „пушеща" кукла с бебе за Деня без тютюн в Добрич

На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Тази година мотото на кампанията е „Тютюнът – заплаха за околната среда“.

От 16 до 31 май 2022 г. в учебните заведения на област Добрич се провеждат интерактивни обучения с демонстрация на „Пушещ макет“ и „Пушеща кукла с модел на 7-месечен плод“, за графична илюстрация на замърсяването на развиващото се бебе, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Обучения на тема: „Пушенето – мит и реалност. Вредата от употребата на наргиле, цигари и електронни устройства за пушене“. Викторина с дискусия на тема: „Тютюнопушене или здраве! Аз избирам...” и дебат „Пушачи, непушачи и екс пушачи”.

В Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене в РЗИ Добрич ще се проведе индивидуална и групова консултативна помощ. Предоставяне на здравно-образователни материали за ползата от спиране на цигарите и вредата от тютюнопушенето, справяне с абстинентните симптоми и стреса.

Световната здравна организация (СЗО) обявява за първи път Световния ден без тютюн през 1988 г. Той се провежда в страни по целия свят, като целта е от една страна да се акцентира върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, а от друга да се насърчат ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от основните причини, като за Европейския съюз този процент е 17%. Това сочат данните от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“, 2021 г.

Разпространението на тютюнопушенето в България сред възрастните е най-високото в ЕС, като през 2019 г. почти всеки трети възрастен (29%) е пушил всекидневно. През 2018 г. около 38% от 15-годишните момичета и 26% от момчетата са съобщили, че са пушили през последния месец, което е най-високият процент в ЕС.

В България тази година се навършват 10 години (1 юни 2012 г.) от въведената чрез Закона за здравето (чл. 56 и чл. 56а) забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места.

По данни на СЗО тютюнът замърсява въздуха, като за производството на една цигара през целия ѝ жизнен цикъл се отделят 14 g CO2. Производството на тютюн допринася за почти 84 милиона метрични тона еквивалентни емисии на CO2 годишно. Замърсяването на въздуха в страната е 9%, а в ЕС – 4%, което е една от причините за смъртните случаи от заболявания на кръвоносната система, респираторни заболявания и някои видове рак.

В цялата страната регионалните здравни инспекции организират различни инициативи за популяризиране на Световния ден без тютюн. В кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето активните пушачи могат да се възползват от безплатни услуги и консултации.

Министерството на здравеопазването напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в регионалните здравни инспекции. Повече информация можете да получите на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето – тел.  0700 10 323.

c