Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Държавният секретар на САЩ и вицепрезидентът на Китай се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна с китайския вицепрезидент Хан Чжън в кулоарите на Общото събрание на ООН, предаде Ройтерс.
В последно време двете най-големи световни икономики проведоха серия от консултации, за да стабилизират обтегнатите си отношения.
Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан вчера разговаря в продължение на 12 часа с китайския външен министър Ван И в Малта, като и двете страни определиха като диалога като "откровен, съдържателен и конструктивен".
Блинкън заяви в началото днешната си среща с Хан, че светът очаква Вашингтон и Пекин да се отнасят "отговорно" към двустранните си отношения. "САЩ са ангажирани да действат именно по този начин", допълни американският държавен секретар.
"От гледна точка на САЩ дипломацията лице в лице е най-добрият начин да се справим с въпросите, по които имаме несъгласия, както и най-доброто средство да проучим сферите, в които може да си сътрудничим", допълни Блинкън, който по-рано тази година посети Китай.
Редица високопоставени представители на американското правителство също посетиха страната, за да затоплят двустранните връзки и да гарантират, че каналите за комуникация между Вашингтон и Пекин остават открити.
Визити в Китай направиха американските министри на търговията и финансите – Джина Раймондо и Джанет Йелън, както и пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери.
Очаква се до края на годината американският президент Джо Байдън да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин.
След днешния си разговор Блинкън и Хан не заявиха открито дали действително ще се реализира подобна среща.
"В момента отношенията между Китай и САЩ са изправени пред редица трудности и предизвикателства", каза американският държавен секретар.
Той изрази надежда, че двете страни ще положат усилия да изпълнят консенсуса, който лидерите им постигнаха.
"Светът се нуждае от стабилни и здрави отношения между Китай и САЩ", подчерта от своя страна китайският вицепрезидент.  

c