Неделя, 01 октомври 2023

01.10.2023

Последвайте ни

Честваме Световния ден на океана

8 юни е Световен ден на океаните. Той е определен е по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 година в Рио де Жанейро, Бразилия. От 2009 година се отбелязва официално и насочва вниманието на хората към състоянието и проблемите на Световния океан.

Целта на Световния ден на океана е да се информира обществеността за въздействието на човека върху световния океан и да се мобилизира световното гражданско движение в негова защита.

През 2022 година мотото на Световния ден е „Един океан, един климат, едно бъдеще – заедно“. Точно сега световните лидери вземат важни решения за бъдещето на нашата планета. За да имаме здрав океан с изобилие от диви животни и да стабилизираме климата, е изключително важно 30% от земите, водите и океана на нашата планета да бъдат защитени, се казва в посланието на организаторите на различни събития по повод на Световния ден.

Световен океан е общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета, свързани помежду си пряко или чрез протоци. Световният океан е част от хидросферата на Земята. Водата в Световния океан е с голяма топлоемност. Поемайки голяма част от топлината на Слънцето и отдавайки я, океаните оказват голямо смекчаващо въздействие върху климата на Земята. Континентите и големите архипелази разделят Световния океан на 5 големи части. През 2000 г. Международният хидрографически съюз приема, че Световния океан се дели на 5 по-малки океана, с което допълва съществуващите 4 в Антарктическия или Южен океан. Аргументите в полза на това решение са следните: в южната част на Атлантическия, Индийския и Тихия океан, границите между тях са условни, а в същото време водите около Антарктида имат своя специфика, както и са обединени от Антарктическото циркумполярно течение.

Самото име „океан“ идва от гръцки - Океан е божество, най-големият титан в древногръцката митология.

c