Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Чарлз Трети е очакван в Германия за първата си задгранична държавна визита

Без етап във Франция, както бе първоначално предвидено, британският крал Чарлз Трети днес пристига в Германия на първата си държавна визита зад граница, откакто се възкачи на престола миналата есен след кончината на кралица Елизабет Втора.
След повече от шест месеца на престола графикът на първата задгранична обиколка на Чарлз Трети бе нарушен от протестите във Франция срещу пенсионната реформа. Той трябваше да е в Париж още в началото на седмицата, след което Германия да бъде втори етап от пътуването му. Но в крайна сметка той се отказа от този първи етап предвид социалния контекст във Франция.
Бъкингамският дворец потвърди в петък отлагането на визитата му във Франция и заяви, че тя ще се състои веднага щом бъдат договорени подходящи дати за това. Френският президент Еманюел Макрон от своя страна също спомена вероятността Чарлз Трети да посети Франция в началото на лятото. 
Монархът и кралицата консорт Камила пристигат днес в Берлин и ще прекарат три дни в Германия, до 31 март.
Двойката ще бъде посрещната с военни почести пред Бранденбургската врата. За първи път ще има подобна церемония за държавен глава, състояща се на този емблематичен за Берлин монумент.
После Чарлз Трети ще отиде в президентския дворец, където ще има банкет в негова чест. Това ще бъде тържествен повод да се отпразнуват приятелските връзки между двете страни.
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който ще придружава монарха по време на цялата му визита, я определи като важен европейски жест. Според него тази ранна визита (още преди коронацията на Чарлз Трети, предвидена за 6 май) подчертава близкото и топло приятелство между двете страни и двата им народа.
Утре Чарлз Трети ще произнесе реч в германския парламент и ще се срещне с украински бежанци в Германия. Щайнмайер и кралската двойка ще посетят германо-британска военна част в провинция Бранденбург, западно от Берлин.
В петък кралят ще отиде в пристанищния град Хамбург, в северната част на страната, където той трябва да разгледа мястото, на което се реализира проект за възобновяеми енергии.
"Не е изненада да видим, че откакто стана крал, той не е изоставил дългогодишния си интерес към въпросите, свързани с околната среда", подчертава Боб Уорд от "Института Грантам за изследване на климатичните и екологичните изменения".
"Това е един въпрос, който прехвърля пределите на политиката и не изглежда възможно като държавен глава той да не говори по един толкова важен въпрос", допълни той.
В Хамбург кралят ще постави венци в църквата "Свети Никола", разрушена по време на Втората световна война и превърната след това в мемориал.
Чарлз Трети също така ще се разпише в "Златната книга" на града, в която вече се разписа през 1987 г. по време на визита там с първата си съпруга, принцеса Даяна, когато той беше принц на Уелс.
Щайнмайер покани Чарлз да посети Германия по време на погребението на Елизабет Втора през септември. В Германия Чарлз Трети вече е пътувал над 40 пъти. Щайнмайер изрази задоволство, че сега той много бързо е изпълнил обещанието си да посети отново страната.
"Фактът, че той идва днес, шест месеца след възкачването на престола, показва до каква степен кралят цени приятелството между нашите народи", подчерта Щайнмайер.
"Искам да му кажа, но разбира се да го кажа и на всички британци - ние в Германия, ние в Европа, искаме тесни и приятелски връзки с Великобритания дори след Брекзит", заяви още той.
Последната визита на Елизабет Втора в Германия през 2015 г. беше по времето, когато там канцлер беше Ангела Меркел. Тази визита тогава породи истински ентусиазъм в Германия. Със съпруга си принц Филип, кралицата тогава посети бившия концентрационен лагер Берген-Белзен, в северната част на страната.
Най-впечатляващата визита на Елизабет Втора в Германия беше през 1965 г. и бе възприета тогава като моментът, който подпечата помирението между двете страни, разделени от Втората световна война. 

c