Събота, 02 март 2024

02.03.2024

Последвайте ни

Бреговете на Северното Черноморие вдъхновиха варненския художник Стефан Кулев за новата му изложба

Художникът Стефан Кулев се представя за втори път със самостоятелна изложба в Арт галерия „Ларго“ във Варна. Той показва 33 живописни платна, рисувани това лято специално за изявата му в родния му град, обединени от заглавието „Брегове“.
Бреговете на Кулев са по Северното Черноморие, където той като запален водолаз обича да се гмурка. Практикува този спорт от дете и смята, че българското море е много красиво и благодатно от Резово до Дуранкулак. Гмуркането му дава възможност да се наслаждава на природните красоти под водата и да чисти съзнанието си, сподели той пред БТА. 
Картините в изложбата са рисувани на енигматичните места от Калиакра до Камен бряг, с които имам силна душевна връзка, каза Кулев. Те изобразяват бреговете, които е наблюдавал през това лято от морето. По думите му сега си дава сметка, че се е устремил към повече светли настроения в картините си. В класическата живописна техника, която ползва, прибавя към пигментите натурални материали, които сам събира по местата, които обитава, като пясък и камъчета. Признава, че основното му вдъхновение за работа е природата и казва, че намира в нея свобода и истина. 
Стефан Кулев е роден през 1974 г. във Варна. Завършил е графика във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Носител е на диплом за постижения в съвременното изкуство в Шaмалие, Франция, през 2003 г. Участвал е в сборни изложби във Варна, Бургас, Казанлък, има над 17 самостоятелни изяви, сред които и в галерия „Средец“ на Министерството на културата.
 

c