Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Белга: Управителят на Националната банка на Белгия: Лихвените проценти ще продължат да се повишават, ако ръстът на заплатите и инфлацията не намалеят

Пиер Вунш, управителят на Белгийската национална банка, предупреждава, че лихвените проценти в Еврозоната може да се повишат до четири процента, предаде белгийската новинарска агенция Белга. В интервю за "Файненшъл таймс" (Financial Times) той заявява, че ще се съгласи на увеличение на лихвите само ако ръстът на заплатите започне да се забавя.
"Няма да се изненадам, ако в някакъв момент се наложи да стигнем до четири процента", казва Вунш. Той вярва, че в момента инвеститорите подценяват разходите за кредитиране. Инвеститорите очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвените проценти над 3,75 на сто.
"Изчакваме ръстът на заплатите и базисната инфлация да се понижат, преди да стигнем до момента, в който можем да спрем повишаването на лихвите" казва Вунш, който участва в Управителния съвет на ЕЦБ. "Все още не виждам нивата на инфлация да се движат в правилната посока".
Вунш подчертава, че вече са налице ясни знаци за "вторичен ефект", тъй като инфлацията кара работниците да искат по-високи възнаграждения, тласкайки още повече цените нагоре. "Ако видим, че споразуменията за заплатите поддържат растежа около 5% - заявява той, - инфлацията няма да се върне структурно към 2 на сто".
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с белгийската агенция Белга.)

c