Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

Байдън посети стачкуващи автомобилни работници в Мичиган и подкрепи искането им за 40 процента увеличение на заплатите

Президентът на САЩ Джо Байдън се присъедини вчера към стачкуващите автомобилни работници в Мичиган, като подкрепи искането им за 40 процента увеличение на заплатите и заяви, че те заслужават "много повече" от това, което получават, предаде Ройтерс.
Появата на Байдън, първото посещение на президент на САЩ при стачкуващи работници в съвременната история, се случва ден преди Доналд Тръмп, основният претендент за президентската номинация на републиканците, да говори пред автомобилните работници в Мичиган. Рядко срещаните последователни прояви подчертават значението на подкрепата на профсъюзите в президентските избори през 2024 г., въпреки че профсъюзите представляват малка част от американските работници.
Демократът Байдън пътува до центъра за дистрибуция на части в Белвил, Мичиган, собственост на "Дженерал мотърс" (General Motors), и се присъедини към десетките стачкуващи отвън. "Компаниите бяха в затруднение, а сега се развиват невероятно добре. И познайте какво? Вие също трябва да сте невероятно добре", каза Байдън по високоговорител. Той имаше предвид спасителния план на правителството от 2009 г. за американските автомобилопроизводители, който включваше намаляване на заплатите. "Заслужавате това, което сте изработили. И сте заслужили адски много повече от това, което ви плащат сега", каза той.
Запитан дали подкрепя исканото от профсъюза увеличение от 40 на сто, което е равностойно като процент с  увеличението на заплатите на изпълнителните директори за четири години, Байдън отговори: "Да. Мисля, че те трябва да могат да се договарят за това".
Източници от автомобилната компания заявиха, че подкрепата на Байдън за 40-процентно увеличение на заплатите може да затрудни постигането на компромис със синдиката на Обединените автомобилни работници (UAW). Разговорите не напредват тази седмица, тъй като вниманието е насочено към Байдън и Тръмп, казаха те.

c