Вторник, 27 февруари 2024

27.02.2024

Последвайте ни

Българският министър на отбраната Тодор Тагарев каза в Одеса, че България може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен

Българският министър на отбраната Тодор Тагарев каза на съвместна пресконференция с украинския си колега Олексий Резников в Одеса, че България може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен, предаде агенция УНИАН.
По думите на Тагарев, става дума за около 100 БТР-а съветски образец, които все още се намират в складовете на българското министерство на вътрешните работи.
„Това донякъде забавя процеса във връзка с обстоятелството, че трябва да бъде подписан договор между министерството на вътрешните работи на България и министерството на отбраната на Украйна. Това споразумение трябва да бъде ратифицирано от нашия парламент. Веднага щом през септември той възобнови своите заседания, смятам, че това ще бъде една от приоритетните задачи. И към края на септември - началото на октомври вече ще имаме ратификация на това споразумение, и мисля, че тогава може да започне предаването (на техниката)", цитира УНИАН думите на министър Тагарев.
Той добави, че България подкрепя Украйна в стремежа ѝ за приемане в НАТО по ускорената процедура, предаде агенция Укринформ.
„В процеса на подготовката на срещата на върха във Вилнюс България подкрепи това предложение, доколкото позволяват обстоятелствата, защото присъединяването към НАТО изисква бойните действия да спрат", каза Тагарев.
“Подкрепяме заключителния документ от срещата на върха във Вилнюс за Украйна", каза министърът.
„Що се отнася до плана за действие, можем да кажем, че се придвижихме от няколко стъпки до само една стъпка за присъединяването на Украйна към НАТО", добави Тагарев.
По думите му, веднага щом свърши войната, Украйна трябва да има много ясна и бърза перспектива за присъединяване към алианса.
Украинският министър на отбраната Олексий Резников на свой ред отбеляза, че двамата с Тагарев са обсъдили текущата ситуация, включително в Азовско-черноморския регион, както и бъдещото сътрудничество в редица сфери.
Резников заяви, че България ще помогне на Киев за разминирането на Черно море.
"Ние вече обсъдихме с българския министър на отбраната Тодор Тагарев въпроса за разминирането на Черно море... Този проблем е общо предизвикателство за четирите черноморски държави - Украйна, България, Турция и Украйна", каза украинският министър. 
Тагарев наскоро разговаря по този въпрос и с румънския си колега Анджел Тълвар, допълни Резников.
Тагарев от своя страна подчерта, че разминирането на Черно море е важна задача за българските вВоенноморски сили и че в момента се извършва мониторинг за наличие на мини в българските териториални води. 
"Сега обсъждаме засилването на сътрудничеството между държавите, както и въпроса как да се гарантира, че след края на войната основните морски комуникационни маршрути ще бъдат чисти от мини и безопасни", посочи българският министър.
По-рано УНИАН съобщи, че Украйна е получила от Великобритания два противоминни кораба, но не може да ги използва. Плавателните съдове "Черкаси" и "Чернигов", клас "Сандаун", не могат да достигнат до Украйна, понеже Турция е спряла движението на всякакви кораби през Босфора и Дарданелите към Черно море, съгласно Конвенцията от Монтрьо. 

c