Събота, 25 март 2023

25.03.2023

Последвайте ни

Бъдни вечер е – вижте обичаите, традициите, поверията

Бъдни вечер е, в очакване сме на Рождество Христово. Това е последният ден от Рождественския пост, а християните се подготвят духовно - чрез пост, изповед и молитва да приемат Светото Причастие и така достойно да посрещнат Христовото Рождество.

В народните обичаи могат да се открият различни традиции. Още в ранната утрин на 24 декември започва празничната подготовка за Бъдни вечер. Обичаите, подчинени на идеята за определящата роля на началото, се спазват стриктно, за да се осигури богата реколта и семейно благоденствие. Стопанката замесва обредните хлябове – вит, превит кравай за коледарите, боговица за Бъдни вечер. Вечерта всички членове на семейството сядат на масата.

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и постна. На нея трябва да има 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. На трапезата трябва да има варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб или ориз, ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка - на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година. В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.

Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.

В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова се и чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват. Извършват се магически действия - гадаене за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.

На този ден празнуват Евгени (означава благороден), Евгения, Женя, Жечка, Благородна, Бисер, Бистра, Божин, Божан, Божана.

·         Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.

·         Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.

·         Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.

·         На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека.

·         Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.

·         На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

·         Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината.

·         Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много.

·         Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.

c