Неделя, 01 октомври 2023

01.10.2023

Последвайте ни

Акт за декларирани неверни данни на КПП-тата, отпада основанието "отиване на работа"

Няма да бъдат правени компромиси за посочилите невярна информация в декларациите, които се подават при преминаване през изградените КПП-та на входно-изходните пътни артерии в областните градове. За това предупреди отново главният секретар на МВР Ивайло Иванов, по време на днешния брифинг в министерски съвет.

"650 души са посочили, че отиват на работа, а нямат договори със съответните фирми". Това е било констатирано след проверените до момента 9311 декларации, събрани при преминаване през КПП-тата на областните градове. 80 от подалите декларации с невярно съдържание са заявили, че са регистрирани като безработни.

"Полицаите са там с една цел - да се опитат да запазят здравето на хората, а не за подигравка. Не лъжем полицаите и системата, а себе си и своите близки. Останете вкъщи. Ще има време да видим родителите си и приятелите", призова главният секретар на МВР.

Тези, които са излъгали в декларациите за преминаване ще бъдат санкционирани. Иванов посочи, че до този момент са съставени 5889 акта по Закона за здравето. От тях, 2334 са за движение без предпазни маски.

Той уточни, че не се планира да бъде издавана нова заповед, касаеща напускането на областните градове. Единствената разлика за периода на четирите почивни дни е, че основанието "отиване на работа" отпада. Няма да се допуска обаче безцелно движение на хора.

За увеличения автомобилен трафик от изнасящи се голям брой автомобили извън областните градове, свързано с предстоящите празнични дни около Великден, Иванов коментира: "Не можете да си представите какъв обем от хора преминава през пропускателните пунктове. Ако се вземе общата бройка, ще си помислите "Какви мерки се спазват?". Имам чувството, че на хората не им пука, много безотговорно поведение. Може би искат след десетина дни, след празниците, да почнем да се задъхваме, но насила можеш да вземеш, не да дадеш. Ние не искаме да санкционираме и наказваме. Искаме да помогнем, за това тези проверки ще продължат."

На ЖП гарите няма да се осъществява пропускателен режим и изграждане на КПП-та.

"Ще охраняваме 4000 православни храма в цялата страна, ще усилим КПП-тата на входовете на областните градове, ще връщаме хора, които нямат причина да пътуват", заяви Христо Терзийски - директор на служба "Национална полиция" .

Освен полицейски патрули, на КПП-тата ще има и служители на "Пътна полиция", които ще следят за нарушители. На територията на цялата страна са изградени общо 215 пропускателни пункта. Шест са КПП-тата на основните вход-изходи на град Добрич.

"Всички православни храмове у нас са проверени от Дирекция "Пожарна безопасност". На 1281 от тях е обърнато специално внимание. Те са категоризирани като обекти, в които се събират повече хора. Дадени са инструкции за безопасно поведение по време на празниците.  Определени са 28 от най-големите храмове в страната, до които ще има пожарен автомобил. 500 пожарникари ще дежурят на Великден. За първи път няма да призоваваме дамите да връзват косите си, за да не се запалят от свещта на този до нея, защото хората ще бъдат на разстояние". Това заяви Николай Николов - директор на ГД ПБЗН.

Извън храмовете, полицията ще съблюдава контрол - в случаи на по-големи групи от хора. В самите храмове, свещениците ще осъществяват контрола на влизащите и излизащите.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/665585084228166/
c