Вторник, 27 февруари 2024

27.02.2024

Последвайте ни

АФП: Петима украински войници получиха тежки присъди затвор за малтретиране на цивилни в окупирани от Русия райони

Петима украински военнослужещи получиха тежки присъди затвор за малтретиране на цивилни в окупирани от Русия райони, предаде Франс прес, като се позова на Следствения комитет на Русия.
Андрей Клементович, Иван Мелникович и Артур Сивицки, служили в полка "Азов", който участва дейно в отбраната на град Мариупол през 2022 г., са признати за виновни за раняване на мирни граждани, се посочва в изявление на Следствения комитет. Те са осъдени на 20 години лишаване от свобода в наказателна колония за "жестоко отношение към цивилни" и за "опит за убийство в организирана група въз основа на идеологическа ненавист".
Тримата били пленени при руската офанзива в Украйна, в редиците на полка "Азов", съставен предимно от украински националисти и смятан от Москва за терористична организация, отбелязва АФП.
Според руския Следствен комитет на осъдените било наредено да "възпрепятстват евакуацията в Русия" на населението и да "убиват хора, заподозрени в подпомагане" на противника.
Комитетът публикува на уебсайта си видеоклип, който показва как тримата войници, с белезници, изслушват присъдите си, след което напуснат съдебната зала.
АФП посочва, че присъдите са произнесени от "върховния съд" на т. нар. Донецка народна република (ДНР), контролирана от Москва, която миналата година обяви присъединяването на района - акт, непризнат от международната общност.
Украинският военнослужещ Богдан Смага беше осъден на 17 години затвор за малтретиране на мирни граждани близо до град Луганск, посочва Следственият комитет.
Друг войник, Игор Лемешев, е осъден на 20 години затвор за смъртта на цивилен при обстрел на съседен на Луганск град.

c