Четвъртък, 23 март 2023

23.03.2023

Последвайте ни

442 нови пациенти с онкологични заболявания в Добрич за последната година

През миналата година в онкоболница „Д-р Марко Марков“ във Варна са били регистрирани 442 пациенти от Добрич и 1750 от Варна. Това съобщиха от здравното заведение. Повече от 1360 души от двете области са лекувани с химиотерапевтични процедури през 2022 г.

Лечебното заведение е сред малкото в страната, което от 10 години има собствена и напълно безплатна за пациентите профилактична програма. През последните 3 г. част от нея се финансира от Община Варна, а през 2022 г. профилактични прегледи да си направили 535 души. Екипът от хирурзи е извършил 1576 операции. В отделението по химиотерапия са лекувани 1363 души, в това по лъчетерапия – 425, а в гастроентерологията – 1607. В Диагностично-консултативния блок за диспансерно наблюдение са преминали 30 876 пациенти с онкодиагнози.

Водещите злокачествени болести при мъжете са ракът на кожата, простатата и дебелото черво, а при жените – на млечната жлеза, на кожата и на дебелото черво. Случаите намаляват, но това е привидно и се дължи на пандемията, заради която пациенти с онкологични заболявания са неглижирали състоянието си, отчитат от болницата. Оттам припомнят, че най-ефективната борба с рака е профилактиката.

„Колкото и да се усъвършенстват методите за лечение на онкологичните заболявания, ключът към тяхното намаляване се крие в превенцията и профилактиката. Появата на оплаквания е много често късен симптом и белег за напреднало онкологично заболяване. Самолечението, без поставена точна диагноза на всяко едно заболяване, винаги крие рискове за пациента и може да забави значително търсенето на адекватна медицинска помощ”, коментира управителят на болницата проф. д-р Георги Кобаков.

4 февруари, е Световен ден за борба с рака. 2023-а година е втората от 3-годишната кампания на Съюза за международен контрол на рака с тема: „Затваряне на пропастта в грижите / Осъзнаване на проблема“. Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. насам с цел да припомня поне веднъж в годината на хората по света да бъдат внимателни и да не пропускат профилактичните си прегледи, защото най-добрите шансове за пълно излекуване от рак са когато е хванат в ранен стадий. Датата е избрана с подписването на Парижката харта след световната конференция за борба с рака на 4 февруари 2000 г.

Снимката е илюстративна

c