Неделя, 01 октомври 2023

01.10.2023

Последвайте ни

35 години от създаването си отбеляза Община Добричка с вълнуващо събрание

С тържествено събрание в Драматичен театър „Йордан Йовков” днес бе отбелязана 35-годишнината от създаването на Община Добричка. То предшества 53-тото издание на фолклорния фестивал „Песни и танци от слънчева Добруджа”, което ще се проведе утре в местността „Славната канара” край село Дебрене.

Гости на празника бяха делегация от Община Хършова, Румъния, водена от кмета Виорел Йонеску и председателят на Общинския съвет на Добричка д-р Ердинч Хаджиев.  Прочетени бяха поздравителни адреси от председателя на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов, народните представители Мая Димитрова и Деница Сачева, областния управител Галин Господинов, кметовете на Генерал Тошево Валентин Димитров и на Добрич Йордан Йорданов, кмета на турската Община Тепебашъ Ахмет Атач, Военното окръжие в Добрич.

Тържественото събрание започна с изпълнение на флейта на Росица Бояджиева. На сцената излязоха всички 68 кметове и кметски наместници, обединени в усилията си за бъдещето на Община Добричка.

Тържествено  слово изнесе кметът Соня Георгиева. „Има чествания, които са не просто празници, а тържество на духа, на потребността да се заявиш като присъствие, като частица от общността, с която ти е предопределено да извървиш земния си път – каза тя. - Чествания, които събират във фокуса си проекциите и на миналото, и на бъдещето. И това, което ги прави много ценни, е емоцията. Личната, съкровената, която среща съпричастието на стотици, на хиляди. И днес съм изключително щастлива, защото празникът на Община Добричка, нашият празник, е сред тези чествания – осмислени с откровението, с емоциите на всеки, който живее с усещането за свързаност с простора на необятното тук, в община Добричка”.

Кметът се обърна към присъстващите в залата с думите: „Скъпи жители на община Добричка, моите думи на благодарност са преди всичко към всички вас. Вие сте богатството на тази необятна земя. Вие сте богатството на Община Добричка с всичко, което носите – с вашето трудолюбие, с вашето търпение, с вашата мъдрост, с вашата човечност, с вашата чистота. Ценности, към които съвременният свят, човечеството отново  и отново ще се завръща. Ще бъде принуден да ги преоткрива, за да продължи напред. Ценности, които никога не са си тръгвали от Добруджа, от тази земя, по която крачим, с която оцеляваме, която ни дава и силата, и надеждата. И ни учи на смирение, на съпричастност, на състрадание, но и на свободолюбие. Честит празник, мъдри хора на равнината!”

В рамките на събранието се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени Годишните награди на Община Добричка за 2021 година за постигнати значими резултати в местното самоуправление, в образователно-възпитателния процес, в читалищната дейност. С плакет на Общината, статуетка и грамота бяха отличени:

-          Категория „Най-добро кметство за 2021 година” – село Ловчанци с кмет Иван Иванов,

-          Категория „Най-добро населено място с кметски наместник за 2021 година” – село Орлова могила с кметски наместник Йорданка Йорданова,

-          Категория „Най-добро училище за 2021 година” – СУ „Никола Вапцаров” в село Карапелит с директор Ивелина Тончева,

-          Категория „Най-добра детска градина за 2021 година” – ДГ „Добруджанче” в село Овчарово с директор Росица Димитрова,

-          Категория „Най-добро читалище за 2021 година” – НЧ „Пробуда-1896” в село Победа с читалищен секретар Радостина Димитрова.

Отличени бяха и представители на земеделския сектор и бизнеса. Плакет на Община Добричка, статуетка и грамота бяха връчени на:

-          „Аякс – 1” ЕООД, село Козлодуйци,

-          Производствено-потребителна кооперация „Заря”, село Божурово,

-          ЕТ „Рамина – Ради Минков Радев”, село Хитово,

-          ЕТ „Шанс 20 – Милко Петров”, село Ловчанци,

-          Земеделски производител Серхан Халил, село Фелдфебел Денково.

Тази година бе връчена и Специална награда на кмета на Община Добричка Соня Георгиева. С нея бяха удостоени Димитър Димитров, кмет на село Бранище – за утвърждаването на Общината като хранилище на българските традиции, за организирането и провеждането на събитието „Хоротека”, и Христея Великова, която бе най-малкият участник в регионалните фолклорни прегледи.

С флагчета и грамоти бяха наградени победителите в пролетното почистване и хигиенизиране на населените места на 2022 година. В категория „Кметства” на първо място е село Дончево, на второ – Ловчанци и Паскалево, на трето – Бенковски и Ломница. В категория „Населени места с кметски наместник с жители до 350” първото място е за Долина, второто – за Стефан Караджа и Котленци, а третото за Пчеларово и Славеево. В Категория „Населени места с кметски наместник с жители до 100” на първо място е Орлова могила, на второ – Златия, на трето – Попгригорово и Дебрене. Поощрителни награди получиха селата Смолница, Алцек, Енево, Победа, Полковник Минково, Владимирово, Сливенци, Пчелник, Полковник Иваново и Генерал Колево.

Присъстващите на тържественото събрание бяха зарадвани с концерт на Орлин Горанов.

c