Петък, 02 юни 2023

02.06.2023

Последвайте ни

24 юли е Денят на радостта

24 юли е Денят на радостта, който се отбелязва от 1981 година. Радостта е положително чувство, емоция, свързана с вътрешно задоволство, приповдигнато настроение, екзалтация, вълнение и възбуда. Радостта обикновено е временна, по повод дадено събитие, което предизвиква желание за веселие, смях и празнуване. Пример за радост е чувството, с което децата отварят коледните си подаръци. Много често се използва като синоним на щастие.

Вярващите хора смятат, че човекът е същество, което се храни от радостта, защото е роден за радостта на царството Божие. Във всички епохи и във всички общества човекът търси да намери и срещне радостта. Разбира се, не винаги успява, повечето пъти се проваля и резултатът е голямата трагедия около нас и цялото общество. Радостта е цел на обществото, но и на живота на християнина, т.е. на човека, който води духовен живот в църквата.

Името Радост е избрано от много родители като име за дъщеря им. Думата е от латински произход, означава „онази, която излъчва щастие“.

Хубаво е да не забравяме да се радваме на малките нещата в живота ни. Нека се радваме на нещата, които иначе приемаме като даденост – семейството, децата, внуците, здравето и всичко, което притежаваме. Хубавото е да търсим дребните поводи за радост около нас и да ги съпреживяваме. 

Любовта е най-дълбоката и често срещана причина за радост.

c