Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

З. Здравков: Нужна е последователност в проектните решения за област Добрич

Областният управител на Област Добрич Здравко Здравков заяви, че трябва да има последователност в решенията, които се вземат, за да се постигне необходимата стабилност във всички проекти в областта. Той направи това изявление по време на местната конференция "Европа в България: Общо бъдеще", която се осъществява от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия. Събитието се проведе в пресклуба на БТА в Добрич.

Според Здравков Област Добрич изостава в инфраструктурните проекти, а се толерират с предимно големи областни центрове. Той даде пример с необходимостта участъкът от път II-29 Варна-Добрич-Кардам да стане четирилентов скоростен път. Здравков смята, че малките областни центрове като Добрич и Търговище са подценявани.

В целия регион, дори и за новия програмен период до 2027 г., няма нито един голям инфраструктурен проект. Това е проблем на планирането, смята той. Той призова за съсредоточаване върху националните стратегии.

Според Здравков железопътният транспорт не е добре развит в област Добрич, където няма първична мрежа.

За последния програмен период са сключени 1020 договора за строителство на инфраструктурни обекти на стойност 257 млн. лв., като общият брой на бенефициентите е само 734. Здравков сподели, че трябва все повече европейски средства да достигат до по-малките предприятия, като се работи в тази посока.

c