Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Обсъждат промени в платеното паркиране в Балчик, предлагат такса от 2 лв./час

Обсъждане на промени в Наредбата за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства на територията на община Балчик ще се проведе на 8 февруари, съобщават от общинската администрация.

Обществената дискусия ще започне в 10.30 часа в заседателната зала на Общината.

До 20 февруари заинтересованите могат да дават предложения и становища в деловодството на администрацията или на  електронна поща: mayor@balchik.bg.

Предлага се режимът на платено почасово паркиране е валиден за всички календарни дни от 1 май до 30 септември и всички почивни дни и официални празници от седмицата от 1 октомври до 30 април в часовия диапазон от 8.00 ч. до 20.00 ч., през цялата календарна година - целогодишно.

В зона с въведен режим за платено паркиране, може да се въвежда режим на платено локално
паркиране на МПС по постоянен адрес на собствениците им във всички дни от седмицата
денонощно /24 ч/.

Предлага се двойно поскъпване – от 1 на 2 лева за час платено паркиране, а цената за 24-часов престой да стане от 10 на 20 лева. Без промяна е локалното паркиране по пос­тоя­нен ад­рес в си­ня зо­на - 30 лв./го­ди­на.

Цена за прилагане и отстраняване на техническо средство за принудително задържане тип „скоба" е в размер на 20 лв., заедно с дължимата сума за всеки час за почасово платено паркиране до момента на освобождаването или до края на работното време на съответната зона. Цена за принудително преместване на МПС в размер на 40,00 лв.

В обхвата на платено паркиране според новото предложение влизат: ул. „Любен Каравелов" от кръстовище с ул. „Иван Вазов" до кръстовище с ул. „д-р Златко Петков"; ул. „Иван Вазов" - от кръстовище с ул. „д-р Златко Петков" до кръстовище с ул."Любен Каравелов"; ул. „Пейо Яворов" -кръстовище с ул."Константин Кисимов" и до кръстовище с ул. „Приморска"; ул. „Приморска" - от кръстовище с пл. „Капитан Георги Радков" до кръстовище с ул. „Пейо Яворов"; Паркинги на площад „Капитан Георги Радков" и площад „Рибарски" ; ул. „Генерал Заимов“; ул. „Константин Кисимов“; -алея „Ехо“; паркинг „МБАЛ“.

От Община Балчик посочват, че тя разполага с ограничен и незначителен брой паркоместа - общо 358. Занижаване на цената за паркиране при това обстоятелство под предложената, както и „стесняване" на платения период в по-кратко време през годината (например само за през летните месеци, каквато първоначално идея имаше), ще доведат до нерентабилност и финансова невъзможност за покриване разходите по организацията, поддържането и стопанисването на платените паркинг зони, техническите разходи по консумативи и необходимата работна ръка за цялостната дейност в това отношение, т.е. до нееквивалентност и дисбаланс между приходен и разходен финансови аспекти за дейността, посочват от общинската администрация.

С предложения проект са предвидени няколко режима на платено паркиране: режим на платено почасово паркиране „Синя зона", „Служебен абонамент", локално паркиране по постоянен адрес в „Синя зона" и преференциално паркиране на МПС, управлявани или превозващи хора с увреждания в зоните за платено паркиране.

Предвижда се инвестиция до 95 000 лв. - за 4 модулни паркомата, вертикална планировка и хоризонтална маркировка и др. Постъпленията ще се използват за поддръжка, благоустрояване и реконструкция на публичната общинска собственост, свързана с поддържане, разширяване, новоизграждане местата и възможностите за паркиране, евентуално изграждане и обособяване на безплатни места за паркиране на велосипеди и мотопеди, подобряване в удобствата и условията при използване на предлагания обществен градски транспорт.

c