Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Жеко, Желка, Жельо и Желез празнуват имен ден. Честито!

Днес Православната църква почита паметта на Преподобни Исидор Пелусиотски, Свети мъченик Иадор и Преподобни Евагрий.

Св. Исидор Пелусиотски е живял през 5 век сл. Христа. Той е родом от Египет.

Преп. Исидор бил роден в Египет в знатно семейство. Получил добро образование, но пожелал усамотен живот. Той бил подстриган в монашество, после се заселил в пустинно място в Долни Египет. Там се отдал на строго въздържание. Със своя благочестив живот привлякъл много сподвижници и ги учел на смирение и борба против страстите и светските помисли. Понесъл големи страдания от езичниците заради своите строги и изобличителни речи.

Като поотрасва, се замонашва и заселва на място близо до град Пелусия, откъдето идва и фамилията му.

Неговите християнски молитви и проповеди привлекли мнозина в Христовата вяра и не след дълго той е избран за игумен на манастира.

Проповедникът говорил толкова увлекателно, че много езичници започнали да вярват в Сина Божий.

Евагрий, чиято памет също почитаме на 4 февруари, бил църковен историк, който живял по същото време. В своите трудове той пише велики неща за Исидор Пелусиотски, които остават завинаги в историята и от които съдим за живота на светеца.

Исидор е изключително почитан от своите съвременници, защото доброволно избира монашеството, за сметка на плътските удоволствия и светския живот. Любовта му към Иисус Христос го кара да посвети целия си живот на вярата и нейното преподаване. Почти веднага след смъртта на Исидор Пелусиотски, той е обявен за светец от Православната църква.

Така 4 февруари остава завинаги паметна дата, защото на нея се чества съществуването на един велик християнин.

Преп. Исидор именници: Жеко, Жела, Желка, Жельо, Желчо, Желез, Желяз, Желязко, Желю, Желязка, Желязко, Жечка, Жечко

c