Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

4 февруари - Световен ден за борба с рака

Всяка година на 4 февруари отбелязваме „Световния ден за борба с рака“ – единствената инициатива, която обединява целия свят. По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Без употреба на тютюн, без злоупотреба с алкохол, по-малко излагане на слънце и поддръжане на здравословно тегло чрез добро хранене и достатъчно движение са част от съветите, които специалистите препоръчват за предотвратяване на онкологичните заболявания.

Какво представлява ракът?

Ракът е общ термин за голяма група заболявания, които могат да засегнат всяка част от тялото. Една от основните му характеристики е бързото създаване на анормални клетки, които нарастват извън обичайните им граници и могат да навлязат в съседни части на тялото и да се разпространят в други органи (да метастазират).

В организма има редица гени, важни за правилното функциониране на тялото, които предпазват клетките от увреждане, поправят грешки при нормалната работа на клетката, спомагат за смъртта й, когато вече не е нужна. Ако в тези ключови гени настъпи мутация, те вече не могат да изпълняват нормалните си функции. Клетката започва да расте и да се дели неконтролируемо, обезсмъртява се и така се превръща в ракова. Трансформацията на нормални клетки в туморни е многоетапен процес, който обикновено прогресира от предраково увреждане до злокачествен тумор. В голяма част от случаите мутациите, водещи до рак, са спонтанни и се дължат на фактори, главно на околната среда. Понякога обаче, тези промени могат да са наследствени, т.е. унаследени са от родител и могат да се предадат в поколението.

c