Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

С много членове и успехи морски клуб "Портус Кариа" Шабла празнува 10 години

Морски клуб "Портус Кариа" Шабла навърши днес десет години от създаването си 2 февруари 2013 г.

„Събрахме морски ентусиати и харпунджии в уютната обстановка на къща за гости "Юлско утро" в гр. Шабла с любезното домакинство на нашия верен член Емил Дуков и учредихме Морски клуб "Портус Кариа". В началото бяхме седем, а сега сме десетки и се разрастваме“, припомня председателят му Димитър Франгов.

За този период клубът успя да изгради талантлив и набиращ скорост отбор по подводен риболов, който прославя Община Шабла и шабленската морска школа на турнирите по подводен риболов от купа "България" и Републиканските първенства на Българската федерация по подводни спортове (БФПС). Ежегодно организира кръг от купа "България", който десет поредни години е еталон за добра организация и гостоприемство.

За всички тези години „Портус Кариа“ не пропусна нито една надпревара от спортния календар на Българската федерация по подводни спортове.

„Чрез нашата социална дейност полагаме усилия да предадем натрупаните знания и опит на по-младите поколения, на които разчитаме за приемственост и надграждане.

Открито говорим за проблемите на Черно море и се стараем всячески да бъдем примерни посланици на Шабла и североизточния Черноморски регион.

Участвахме в различни социални инициативи и провеждахме презентации за Черно море, за рибите, за морското дело в училищата на община Шабла. Бяхме активни участници в спасителни акции“, посочва Франгов.

Той и колегата му професионален водолаз Найден Недев от Созопол бяха първите, които взеха проби и обследваха под вода състоянието и положението на заклещения в скалите на НАР "Яйлата" кораб Вера Су и държаха информирани медиите, държавните органи и обществото за актуалната обстановка и развитието на кризата.

През годините състезателите от морския клуб завоюваха десетки купи и трофеи, припомня председателят. Спечелиха и приза за "Най-добър отбор" за 2017 и 2018 г. на Община Шабла. Два пъти се наредиха сред 3-те на силни отбори по подводен риболов в България със спечелените бронзови медали на Републиканските първенства през 2018 и 2020 г. С добри представяния и редовни класирания в топ 10 по надпреварите, състезателите от Шабла съумяха да попаднат в разширената ранг листа за Национален отбор на България по подводен риболов.

„Портус Кариа“ организира турнир за спортен риболов за деца на Дуранкулашкото езеро, като идеята е той да се превърне в традиция.

Клубът изпълни 3 проекта с европейско съфинансиране. Благодарение на последния от тях  десетки граждани от общините Шабла, Каварна и Балчик преминаха безплатни курсове и получиха сертификати за водолаз 1 и 2 звезди, капитан на плавателен съд до 40БТ, воден спасител, както технолог в стопанския риболов и аквакултурите. Част от завършилите курсовете имаха възможност незабавно да започнат работа по тези направления. Отново по този проект създадохме Каталог на местните природни и културно-исторически забележителности, който издадохме и разпространихме в 1000 бр. Освен това го дигитализирахме, за да е достъпен безплатно и дългосрочно онлайн.

С изпълнените проекти по Стратегията на МИРГ "Шабла-Каварна-Балчик" беше надградена материалната база. С това бяха създадени условия за по-добър и безопасен тренировъчен процес, бяха увеличени дейностите - каякинг, дайвинг и яхтинг за деца и др.

Благодарение на община Шабла и МИРГ "Шабла-Каварна-Балчик" от 2021 г. заедно с  ветроходците от Морски клуб "Шабла" бе създаден нов дом - Общински център за водни спортове на рибарско селище „Кария“ в непосредствена близост до емблематичния Шабленски фар.  

Клубът бе неизменна част от организацията и подсигуряването на редица местни събития, като Тюленово арт фест, Голямото скачане и др. Редовно участва доброволно и енергично в инициативи, като "Да почистим България" и др. Всичко постигнахме честно, спортсменски, с желание и страст, допълва председателят на клуба Димитър Франгов.

c