Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Над 650 участници в многобройните прояви в музея в Тервел

Музеят в Тервел бе организатор и домакин на множество културни и образователни събития през 2022 година, в които участваха над 650 души от различни възрасти, съобщиха от добруджанската община.

Първата мащабна проява бе по случай 8 март - изложбата под надслов „Златно сърце- златни ръце“. В нея участваха над 35 жени, които живеят или са родени в Тервел, както и читалищата от територията на общината. За четвърта поредна година начални учители от ОУ „Ангел Кънчев” Варна предпочетоха да посетят музейна експозиция. През 2022 г. посещението бе на 130 ученици. В Деня на Тервел, 6 май, музеят бе отворен за посетители. За първи път се проведе интерактивната игра „Търсачи на съкровища” с 10 деца от Тервел и гости на града. През май гости на музея бяха 45 души от Център за психично здраве "Д-р П. Станчев” гр. Добрич.

По случай 2 юни музеят бе домакин на проява на КАФК „Йовкови наследници” с ръководител Росица Стратиева, посветена на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. През юни в музея се проведе тържество на децата от детските гради от селата Орляк и Жегларци, посветено на Еньовден. Ученици от училищата в селата Безмер и Коларци проведоха мероприятие по проект „Подкрепа за успех”. Участници и гости около 40 човека.

През юли в залата за временни експозиции бе открита изложба на ателието по керамика към ЦПЛР „Малкият принц” с ръководител Цанка Жечкова, с което бе дадено началото и на общинската ваканционна програма „Наше лято“. Бяха наградени участниците в общинския конкурс „Моето любимо лято (в Тервел)“. Бяха отбелязани 185 години от рождението на Васил Левски с проява, организирана от КАФК „Йовкови наследници” с ръководител Росица Стратиева. През месеците юли-август музеят бе домакин на образователни занимания в общинска програма „Наше лято”. Посрещна група от ДЦПЛУ с. Средище. На 20 септември откри изложба по случай 80 години от рождението на народната певица Калинка Вълчева и 60 години творческа дейност. Изложбата бе посетена от ученици, гости и граждани на град Тервел – над 150 души. На 22 септември музеят отново бе отворен за посетители – жители на Тервел и участници в Добруджанския събор. На 26 септември тук бе представена книгата на Галя Грозданова-Радева „Старите българи – преселниците в Нова Камена”.

КАФК „Йовкови наследници” с ръководител Росица Стратиева отбеляза международния ден на учителя през октомври, а на през ноември проведе занятие на тема „Българските занаяти и тяхното отражение в българската литература. Клубът отбеляза 15 години от създаването си отново в конферентната зала в музея. Последната проява за годината бе на 22 декември- коледно тържество на учениците от първи клас с класен ръководител госпожа Параскева Андреева и възпитател Марияна Денева.

Екипът на музея се насява през 2023 г. да реализира още много и нови интересни инициативи.

c