Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

На 2 февруари празнуваме Сретение Господне и деня на мъжката рожба - Петльовден

Сретение Господне е християнски празник, който се чества на 2 и 3 февруари, според източноправославния църковен календар. Той е един от дванадесетте велики празници през годината. Обичай е и днес новородените деца на 40-ия ден от рождението им да се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена молитва.

На четиридесетия ден след рождението си Иисус бил занесен в Иерусалимсия храм, за да бъде посветен на Бога съгласно Мойсеевия закон. По същото време също Светата Божа майка преминала ритуално пречистване и принесла жертва две гургулици, както Законът изисква.

Духом просветен, в храма отишъл праведният старец Симеон, който от много столетия очаквал да види Христа – “Утехата Израилева”. Нему било обещано, че няма да вкуси смърт, докато не види Спасителя на света. Поел Богомладенеца от ръцете на майка му, прегърнал Го и произнесъл пророчески.

На Мария праведникът казал: “Ето, този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца”.

Тълкувателите на този евангелски текст виждат в него осмисляне на целия живот на Иисус: Той дава на хората закона на благодатта и любовта, но учението му става предмет на спорове и противоречия, а страданията и кръстната му смърт като меч нараняват сърцето на Св. Богородица. В храма била и пророчица Анна и тя възторжено прославяла Бога, сподобила се да види Богомладенеца (Лука 2:22-39). Така праведният Симеон и пророчица Ана, изпълнени със светия Дух, потвърдили че младенецът е новородения Месия. (Pravoslavieto.com)

Днес празнуват Радост, Радостин, Радостина, Ралин, Радина, Радослав, Радослава, Средко, Средка, Сретен.

2 февруари е известен още като Зимна Богородица, Вълча Богородица, Петльовден. Денят е посветен на децата и за предпазването им от болести се коли петле или ярка в зависимост от това, момче или момиче има в къщата. Според народните поверия днес е забранено да се работи, защото се вярва, че денят е черен и ще се зачерни къщата. Не се правят годежи и сватби. На празничната трапеза се слагат зелник, кравайчета, тиганици, пресни питки, три вида гозби от петел: петел с ориз, петел с кисело зеле, петел с каша.

Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство, когато с кръв от петли българските семейства белязвали портите си, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари.

c