Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Проф. Минеков: Двойната каса на входа на АПК «Двореца» в Балчик е обидна

По-евтино е да се влезе в Лувъра, отколкото на територията на архитектурно-парковия комплекс «Двореца» в Балчик

Общата собственост и двойната каса на входа Архтектурно-парковия комплекс „Двореца” в Балчик министърът на културата проф. Велислав Минеков отчете като нерешен проблем по време на дейността си начело на Министерството на културата в периода август – декември 2022 г.

Това стана на проведената днес пресконференция на проф. Минеков и неговите заместници проф. Борислава Танева и доц. д-р Пламен Славов.  

Дворецът в Балчик да стане архитектурен резерват предлага министър Минеков

«Разделението между университета /бел.ред. СУ «Св. Климент Охридски»/ и Министерството на културата носи щети. Бедата е, че не е възможна реставрация и консервация на обектите. Не се полагат усилия нито за пътеките, нито за настилката», каза министърът. Той посочи, че има снимки, които показват движение вътре в комплекса на камиони, на трактори, на тежка техника.

«Голяма част от плочите, които са добити в района от т.нар. мушел са изпотрошени, а не можем да добиваме нови подобни», добави проф. Минеков.

Според него е необходима скоростна реставрация.

Той обаче е категоричен, че двойната каса на входа – за достъп до държавния културен институт «Двореца» и Ботаническата градина, е изключително обидна за всеки, който влиза в архитектурно-парковия комплекс.

«Цените от страна на университета още веднъж са повишени, заради което посещение на 4-членно семейство би възлязло на 120 лева, което е абсурдно. Такова нещо няма никъде по света. С много по-малка сума може да посетите дори световни музеи, като Лувъра и Метрополитън, както и в British Museum“, посочи министърът.

Министър Минеков търси спешно решение за една каса на входа на “Двореца” в Балчик

«Естествено, нужни са средства за поддържане на резервата и затова е тази входна такса, но тя не може да се увеличава до безкрай. Имаме резервирани 50 съмлития – сватби, кръщенета, рождени дни, празници, някои от тях на чуждензи. И изведнъж всички тези посетители на съмбития ше бъдат допълнително обложени за посещението си с 15 лева. Това със сигурност ще предизвика неприятности», каза още Велислав Минеков.

c