Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

ОбС Добрич прие отчет за третата година от кметския мандат, опозицията – с критики

Общинският съвет на Добрич прие на днешната си сесия отчета за изпълнение на Програмата за управление на Община град Добрич за третата година от мандат 2019 – 2023 г., представен от кмета Йордан Йорданов. При гласуването 27 от съветниците подкрепиха отчета, „въздържали се“ бяха трима, а един гласува „против“.

Според Програмата за управление основните приоритети на работата през управленския мандат са били: Добрич – подреден град; добро място за отглеждане и образование на децата; привлекателен за бизнес и инвестиции; с добри здравни и социални услуги; културен и фестивален център; с отлични възможности за спорт и активен начин на живот; насърчаващ активното гражданско участие.

От страна на опозицията бяха отправени редица критики. Иво Пенчев от ГЕРБ подчерта, че оценката за работата през мандата, която има значение, е тази на гражданите на Добрич. Той посочи още, че според посетители на нашия град, Добрич е мръсен, неподреден и с изоставена инфраструктура. По думите му градът се обезлюдява, хората го напускат и няма нито едно разкрито трайно работно място, нито едно ново предприятие. Той препоръча да се обърне повече внимание на привличането на инвеститори. „Опозицията ви казва това не защото не иска Добрич да се развива, а за да посочи, че нещата трябва да бъдат правени по правилния начин. По време на нашите мандати ние направихме инфраструктура, която вие оставихте да се разпадне“, каза Пенчев.

Арх. Емилия Добрева от БСП изтъкна, че в отчета няма оценка и той страда от липсата на аналитичност. Според нея би трябвало да се каже какъв е ефектът от свършеното и има негативи, които трябва да се признаят.

„Има какво да се желае в работата ни, но критиките трябва да бъдат обосновани и аргументирани. Колко фабрики открихте от ГЕРБ в периода 2007 – 2015 г.? Колко улици бяха асфалтирани и на каква цена? В годините 2011-2012 са асфалтирани 12 хил. кв. м в първата и 10 хил. кв. м във втората. Само през 2022 година са асфалтирани 35 хил. кв. м. Не казвам, че сме перфектни, но и ситуацията беше тежка – пандемия, война. Благодаря на екипа ми, че, въпреки това, се справи“, заяви кметът Йордан Йорданов.

На забележката на арх. Добрева кметът отговори, че аналитичната част на отчета е публикувана, аналитично е било и публичното обсъждане на отчета през ноември м.г.

Михаил Игнатов подчерта, че демографската криза не е само проблем на Добрич, а на цялата страна. Той посочи, че липсата на децентрализация понякога връзва ръцете на кметовете за местни политики. „Важно е всички да работим за благото на Добрич и просперитета му, а не да се замеряме с кал“, каза Игнатов.

Ангел Ангелов заяви, че не помни кв. „Балик“ така добре асфалтиран, както е сега. „И други части на града са така, а вижте центъра!“, каза той.

Отчетът за изпълнение на Програмата за управление на Община град Добрич за третата година от мандат 2019 – 2023 г. можете да видите тук.

c