Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Преди 40 години именуват на Дора Габе културни и просветни обекти в Добрич

Кукленият театър, училище, детска градина и улица получават името „Дора Габе“ на 28 януари 1983 година

Месец след като България и Добруджа губят именитата поетеса Дора Габе е направено предложение нейното име да носят редица културни и просветни звена в тогавашния град Толбухин. Инициативата е на Атанас Илиев – секретар на ОК на БКП.

Той внася до Окръжния съвет на партията предложение за увековечаване паметта на видната деятелка на българската култура – поетесата Дора Габе.

„На 17 февруари 1983 г. нашият народ загуби големия радетел на българската култура, героя на социалистическия труд и лауреат на Димитровска награда, народния деятел на културата – поетесата Дора Габе. Родена в с. Дъбовик, Толбухински окръг, още в зората на нашия век, още в зората на нашия век, чрез творчеството и делата си, тя свързва своето име с Добруджа и добруджанци. Завинаги остава вярна и предана дъщеря на този народ и на тази земя – учител по патриотизъм, пример и гордост.

Нейната високоталантлива поезия, пропита с любов към хората, търсеща висините на човешкото щастие в новото социалистическо общество и в мирното съжителство, я направи широко известна в страната и чужбина.

За нейния значителен принос в националната ни култура, за голямата ѝ любов към родния край, предлагам за увековечаване на нейната памет и дело бюрото на ОК на БКП да вземе следните“, се посочва в докладната записка.

Предлага се в централната част на град Толбухин да се издигне паметник на именитата поетеса Дора Габе. Да се предложи на Комитета за култура и Съюза на българските писатели съвместно да учредят литературна награда на името на Дора Габе, която да се присъжда на 5 години на български поет, издал най-ярка поетична книга за деца през този период.

Предлага се също именуване на обекти с местно значение, като куклен театър гр. Толбухин да носи името на Дора Габе; новостроящото се училище в жк „Запад“ да носи името на Дора Габе; улица „Люляк“ в гр. Толбухин (пресечка на ул. „Иван Вазов“, която се намира в съседство до бившия дом на Дора Габе) да се преименува на ул. „Дора Габе“.

Друго предложение е да се постави паметна плоча на ул. „Иван Вазов“ № 4, гр. Толбухин, където е била бившата къща на Дора Габе и където през периода 1905 – 1906 г. е живяла поетесата. В с. Дъбовик, на мястото на родната къща на Дора Габе, да се постави мемориален знак.

Предлага се също в новата експозиция на Окръжния музей да се отдели подходящо място за експониране на документи и веществени материали, свързани с живота, литературното творчество и културно-обществената дейност на поетесата. За целта със съдействието на Съюза на българските писатели да бъдат заделени необходимите материали от архива и личните вещи от дома на Дора Габе, намиращ се на бул. „Толбухин“ № 45 – София.

На подходящо място в гр. Толбухин (в района на Дом-паметник „Й. Йовков“) да се изградят кътове с барелефи на изтъкнати културни дейци от гр. Толбухин и Добруджа – Дора Габе, Адриана Будевска, Анастас Петров, гласи още предложението, направено на 25 март 1983 г.

С Протокол № 4 от 28 февруари 1984 г. на Изпълнителния комитет на Окръжния народен съвет в град Толбухин по точка 4 взема решение за именуване на Кукления театър в гр. Толбухин на Куклен театър „Дора Габе“, както и на новото училище в жк „Дружба“ 4, а също и на детска градина № 18 в жк „Дружба“ 3 и на ул. „Люляк“.

Решено е също да се постави паметна плоча на жб „Явор“ на ул. „Иван Вазов“ № 4, където е била бащината къща на поетесата“, сочат данните на Държавен архив – Добрич.

c