Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Над 40 % от децата в Добрич са с нарушения в очното здраве, показа изследване

Успешно приключи изпълнението на една от основните програми на Лайънс клуб-Добрич – очни прегледи чрез скринингово изследване на очите на шестгодишните деца, посещаващи всички детски градини в града ни, съобщи президентът на неправителствената организация в Добрич Весела Панчева.

Прегледите са стартирали в Деня на християнското семейство и са приключили в Деня на Св. Николай чудотворец. Осъществени са с личното съдействие и ръководство на д-р Емилия Баева, заместник-кмет “Хуманитарни дейности”, както и на директорите и учителите в детските заведения, след подписана декларация за съгласие от родителите.

Кампанията има за цел да направи ранна диагностика на деца, които имат отклонения от нормалното зрение и да се информират семействата им за предприемане на адекватно лечение.

По време на инициативата са прегледани 600 деца. Резултатите показват тревожна тенденция на увеличаване на броя на подрастващите с нарушения в очното здраве - 41% от изследваните се нуждаят от последващо лечение.

Лайьнс клуб Добрич изказва своята благодарност на доц. Даниела Митова от Очна клиника "Света Петка" във Варна, както и на д-р Тони Стоянова, извършила скрининговите изследвания.

Средствата за прегледите са осигурени от Лайънс клуб - Добрич. От клуба изказват благодарност към всички всеотдайни специалисти, които се включиха е организирането и осъществяването на инициативата, както и към родителите и директорите на детски градини за доверието и отзивчивостта.

c