Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Доброволческата организация ДоброЖънци отпразнува своята 6-годишнина

Организацията за природосъобразен живот ДоброЖънци отпразнува свята шеста годишнина. Програмата на събитието включваше лекции, арт работилничка за артистични мазилки и почерпка.

В залата на Частно училище ”Леонардо да Винчи” пръв пред публиката застана Огнян Иванов, който разказа как да почистим и възстановим дебита на чешмите, както и за връзката на чешмите с корите и земята.

Огнян Иванов

Богдан Богдев говори за здравословния начин на живот чрез приема на пресована в специален уред пшенична трева, която обикновено се унищожава по нивите, а в същото време в нея има безброй полезни вещества. Сок от тревата опитаха всички присъстващи, като препоръчителният прием за ден е 30 мл, разредени във вода.

Богдан Богдев

Лесовъдът д-р Йордан Петров разказа за естественото залесяване на горите и как хората могат да допринасят за по-бързото възстановяване на горите. Той говори и за лесозащитните пояси и проведе дискусия с присъстващите.

Д-р Йордан Петров

През неделния ден желаещите ще могат да посетят, заедно с д-р Петров, неговия научен опит в Александрийската гора. Той ще демонстрира как заменя една умиращата гора с млада дъбова 6-годишна гора.

Иванка Казакова

Иванка Казакова разказа за старите обичаи, история в думи и носии, но провокирана от разказите на предишните лектори обърна внимание и на възможностите за добив на газ в Добруджа. Тя е известна именно с ангажираността си по тази тема, като един от експертите, които водят делото срещу намеренията за добив на газ в община Генерал Тошево.

c